ЗДРАВЕ

Запек при бебе – 5 начина да го облекчим

Констипацията е често срещано и крайно неприятно състояние, което може да споходи вашето бебе. На жаргонен език наричаме това състояние с благозвучното „запек“. Ако сте забелязали, че вашето мъниче има известни трудности да се изходи, а това се случва дори с дни, най-вероятно говорим именно за констипация. Същото може да се каже и ако изпражненията на бебето са много твърди.

Важно е подобно състояние да не се подценява от родителите. Не само, че детето изпитва дискомфорт, но може и сериозно да му бъде навредено.

Задължително е да направите консултация със своя педиатър. Има обаче и някои трикове относно дневната ви рутина, които можете да приложите. Ето някои от тях:

Ако вашето бебче се храни най-вече с адаптирано мляко, възможно е то да не е подходящо за него или пък вие да не го приготвяте с достатъчно количество вода. Гледайте внимателно инструкциите на производителя и ги спазвайте изрично. Първо сипете нужното количество вода, а след това добавете сухото мляко.

Ако имате навика първо да слагате сухото мляко, то съществува вероятността да се заблудите и да сипете по-малко вода от необходимото.

В случай че кърмите бебето си, а то страда от запек, макар това да се среща по-рядко, възможно е проблемът да се корени в броя кърмения. Съществува вероятността да е необходимо да храните бебчето по-често.

Ако детето вече е започнало процес на захранване, консумирайки твърди храни, предлагайте му по-често вода между различните хранения. Добра идея е детето да похапва повече плодове и зеленчуци. В зависимост от нивото му на дъвчене, преценете дали те да бъдат пюрирани или нарязани.

Не подценявайте упражненията и масажа. Нежно раздвижете крачетата на детето, сякаш то кара колело. Подобни движения биха могли да стимулират червата и да подпомогнат изхождането. Нежно масажирайте коремчето и приложете топла вана. Тя ще помогне на мускулите да се отпуснат. Не се изненадвайте, ако детето дори се изходи във ваничката.

В случай на констипация, диетолозите препоръчват по-висока консумация на храни с високо съдържание на фибри. Такива, например, са прасковите, крушите, кайсиите, обелените ябълки, сините сливи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *