Търси сe сватбен агент или как да изберете сватбена агенция

Когато чуете заветното „Ще се омъжиш ли за мен?“ и кажете „Да“, това е само началото на един дълъг път, който започва с организирането на сватбата ви. Ако четете този текст, вероятно вече обмисляте да наемете сватбена агенция, която да поеме организацията на първия ви семеен празник с вашия любим.

Безспорно, отлична идея е да наемете човек, който да свърши тежката работа, а за вас да останат само радостта, целувките, танците и запомнянето на имената на всички братовчеди от рода на младоженеца.

Но как да изберете перфектния сватбен агент – онзи, на когото да поверите най-важния си ден? Потърсихме отговора на този въпрос и се допитахме до професионалист – Генка Беломачева от сватбена агенция „Кадифе“.*

Нейният първи съвет към бъдещите булки е: уточнете своята основна идея за сватбата преди да изберете сватбен агент. Има много възможности за вдъхновение – като започнете от сватбени списания и сайтове, преминете през Pinterest, YouTube и Instagram и стигнете до онова, което сте видели на сватбите на вашите приятелки и близки. За ваше улеснение, запазвайте всичко, което харесате, за да можете да го покажете и обсъдите на срещата с агента.

Започнете избирането на сватбена агенция с проучване – разпитайте сред приятели и потърсете в интернет. Направете си срещи с няколко агенти, като всеки път задавайте всички важни за вас въпроси. Избирайте умно, за да се доверите на нейната/неговата компетентност. При избора си се водете от следните критерии:

#1. Портфолио на сватбената агенция

Сватбата е много лично събитие, което едва ли желаете да запомните с гафове или проблеми. При подбора на сватбена агенция четете между редовете на информацията онлайн. Какви сватби е организирал агентът? Доколко откривате в тях своята? Успявате ли да „усетите“ човека зад думите и снимките или те ви стоят като рекламно съобщение?

Вгледайте се в детайлите, за да прецените цената на труда в работата на агента. Например, агентът описал ли е предизвикателства, пред които се е изправял в организацията на събитие и как се е справил?

#2. Качество на услугата

Какъвто и бюджет да сте заделили, вие искате добро и високо качество на услугите. Качеството се постига не само с висок бюджет, но и с внимание към детайла и умение за постигане на баланс „цена-качество“.

Едно от основните предимства на ползването на сватбен агент е това, че когато преговаря с ресторантите, с участниците в програмата и с останалите доставчици на услуги, тя/той договаря отстъпки от цените, които позволяват да получите по-високо качество за парите си.

Когато ползвате сватбен агент е напълно възможно по-луксозните аксесоари или по-известния музикален изпълнител всъщност да не ви излязат скъпо.

Изберете агент, който е реалист, знае цената на своя труд и държи на качеството. Не очаквайте да получите висока стойност на услуга на ниска цена и обратно – ако търсите ниска цена, приемете качество според нея.

#3. Отношение на сватбения агент

В бранша на сватбените агенции конкуренцията е силна. Има големи агенции, които работят с високи бюджети и разполагат с многоброен екип. Понякога при тях има риск, независимо от вашите желания, да попаднете в „конвейер“ от установени практики и доставчици, които да променят вашата идея в нежелана посока.

Ако търсите гъвкавост на по-достъпна цена, обърнете се към по-малка агенция, която залага на отношение към клиента. Обикновено в нея работят един до трима експерти, които са готови да изпълнят всякакви щури желания като тематична сватба в стил „Властелинът на пръстените“ или венчавка в параклис в малко село, организирана за няколко седмици. В същото време те са и честни докъде стигат техните възможности и предлагат разумни компромиси, време и внимание, за да бъде всичко прецизно изпълнено.

#4. Усещане за спокойствие и ритъм

Сватбената подготовка е маратон, а не спринт. При нея най-важното е вие да сте уверени и спокойни, че в деня Х ще се забавлявате, без да мислите дали и кога ще пристигне тортата, дали масите за гостите в ресторанта ще бъде подредени според вашите изисквания или пък дали инструментите на музикалната група, която сте поканили за своята сватба, има къде да бъдат разположени. Ако в първите разговори с вашия агент усетите, че тя/той държи ритъма на подготовката, не се колебайте да я/го наемете.

Сватбата е хиляда малки неща, върху които сватбеният агент трябва да е помислил, още преди вие да сте решили/ избрали. Той е и този, който сваля напрежението в последните дни преди събитието. Точно за това още от самото начало е добре да повярвате на своя избор.

#5. Съответствие с бюджета ви

Разбира се, бюджетът винаги е определящ при избора на услуга. Генка все пак го поставя на последно място, защото по-важното за този специален ден е да постигнете баланс между качеството и цената. Помислете добре и определете какво желаете и колко сте склонни да инвестирате, за да го получите.

Има агенции, които предлагат високо качество, но изискват много висок бюджет и  работят приоритетно с богати клиенти. Ако търсите луксозна услуга и сте готови да я платите, това е вашият избор.

Има и агенции, които избират и удоволствието от работата с клиента. Те обичат проекти, които ги предизвикват да надграждат професионализма си. Те не са евтини, но са готови да предложат качество според бюджета, но не на всяка цена.

Има и начинаещи или самостоятелни агенти, диджеи, флористи, гримьори, които предлагат своите услуги „на парче“. Имайте предвид, че понякога евтиното може да струва скъпо, защото отнема повече време и в крайна сметка излиза по-“солено“ от комплексната услуга, която пести от стрес в маратона.

Алгоритъм за избор на сватбена агенция

В заключение ви предоставяме примерен алгоритъм за избор на сватбена агенция, подготвен от Генка:

> онлайн проучване и препоръки

> набелязване на сватбените агенции

> лични срещи за запознаване с агента и начина му на работа

> предоставяне на оферта от сватбената агенция

> уговаряне на процеса на работа – начин на комуникация, срокове и др.

> подписване на договор, финансови задължения

> подготовка и организация на програмата, ритуалите и участниците

> сватба!

Желаем ви спокойна и щастлива сватба! Избирайте умно и се забавлявайте шумно!

* Генка Беломачева е професионален сватбен агент. Помага на младоженци от София и чужбина да реализират идеите за сватбата си, без да губят време и усилия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *