ЗДРАВЕ

Студен душ – какви са ползите за вашето здраве?

Още от много време се знае, че взимането на студен душ може да има страхотни ползи за здравето. В началото тази авантюра може да ви се стори трудна, но постепенно се свиква. В интернет можете да намерите различни съвети, как да подходите към първите си студени душове. Повечето специалисти препоръчват да започнете с хладка вода и постепенно да преминете към студена.

А какви са ползите от един студен душ? Ето някои от доказаните такива:

Повишено ниво на ендорфините

Установено е, че взимането на студен душ между 2 и 3 пъти седмично помага за облекчаване на симптомите на депресия. За хората, страдащи от това психично заболяване, този ритуал може да повлияе дори като електрошокова терапия. Знае се, че студената вода изпраща импулси към мозъка. Тези импулси разтърсват нервната система, увеличавайки вашата бдителност, концентрация и енергийните нива. Освобождава се и значително количество ендорфини.

Стимулира се метаболизмът

Активирането и забързването на метаболизма води до по-бързо изгаряне на мазнините и битка с наднорменото тегло. Разбира се, ако вие страдате от такова, няма как да се справите с проблема единствено със студени душове. Ще трябва напълно да промените вредните си навици. Студените душове обаче могат да помогнат, забързвайки метаболизма и изравнявайки хормоналните нива. Подобрява се и работата на храносмилателната система.

По-добро кръвообращение

Студеният душ може да помогне на тялото ни да работи на по-бързи обороти. Ако се къпете редовно с тях, вашето кръвообращение ще се подобри. Вашата кожа също ще изглежда по-добре. Някои специалисти препоръчват студен душ при високо кръвно и диабет. Много често спортистите прибягват до тях при травми.

Помага при често срещани заболявания

Когато тялото е „шокирано“ със студена вода, то е стимулирано да произвежда левкоцити в кръвта. По този начин се усилва нашата имунна система, когато говорим за битка със заболявания като настинки и грип. Доказано е, че студеният душ може да ни направи по-устойчиви и срещу определени видове рак.

Тук е моментът да ви напомним, че студеният душ е просто допълнителен метод за лечение, а не основен такъв. Когато тепърва започвате, правете водата постепено по-студена с всяко следващо къпане. След време ще установите, че вече сте свикнали със студената вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *