Шахматна торта – кралицата на тортите

Шахматната торта е като истинска кралица сред тортите! Внушителна, красива, великолепна, тя може да бъде приятен сюрприз във вашия дом на Нова година. С вкуса си и вида си ще очарова всички. И дълго ще ви питат как сте я направили.

Необходими продукти

І. За блатовете

8 яйца

1 ½ ч. чаша захар

1 ½  ч. чаша брашно

1 бакпулвер

2 с. л. какао или кафе

1 ½ ч. чаша смлени орехи (или друга украса за торти)

ІІ. За сиропа

3,5 ч. чаши вода

1 ч. чаша захар

1 ванилия

ІІІ. За крема

1 литър прясно мляко

1 ч. чаша захар (250 гр)

9 с. л. брашно

2 яйца

1 с. л. свинска мас (или чисто масло)

Начин на приготвяне

Приготвяне на блатовете:

Счупваме 8 яйца, прибавяме 1 ½ ч. чаша захар и разбиваме добре с миксера.

Слагаме 1 ½ ч. чаши брашно и 1 бакпулвер. Объркваме хубаво сместа и я разделяме на две равни части. Едната част оцветяваме с какао (или с кафе). Изпичаме двата блата в умерена фурна, на 180 градуса.

Готовите блатове се налагат един върху друг и се режат на 3 кръга. След което разменяме частите им, за да се получи ефектът на шахматната дъска.

Приготвяне на крема

Разбиваме 2 яйца, прибавяме 9 с. л. брашно и съвсем малко (3-4 с. л.) мляко. Объркваме така, че да се получи кашица.

Сваряваме на котлона 1 литър мляко с 1 ч. чаша захар. Когато то заври, наливаме в него предварително приготвената кашица, като едновременно с това бъркаме, за да не се образуват топки. Добавяме 1 с. л. свинска мас или чисто масло за блясък. Кремът е готов.

Сглобяване на тортата

След като сме нарязали блатовете на 3 кръга – голям, по-малък и най-малък, разместваме частите на двата блата, за да се редуват оцветена в кафяво и неоцветена част.

Сиропираме тортата, когато сиропът изстине. Мажем обилно с крем, поставяме втория блат, пак сиропираме и намазваме цялата торта с крема. Отгоре поръсваме със смлените орехи или с други стърготини за украса на торта.

Ако изпробвате веднъж тази рецепта, всички празници ще посрещате с нея!

Подготви: Гана Василева

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *