Сечуански пипер за по-силен имунитет

Набиращият популярност сечуански пипер, известен още и като китайски кориандър, е една от най-популярните съставки на източноазиатската кухня. За нейна родина се смята Сечуан – провинция в Китай, на която е наречена.

Въпреки името си, всъщност тази подправка не е пипер и не прилича на черния и белия пипер. Прави се от плодовете на бодлив храст, вид цитрус. Ядливата му част е само вътрешността на обвивката. Вкусът му е странен и не е лют, а по-скоро сладко-кисел.

Сечуанският пипер се съчетава много добре с ястия, включващи пилешко, риба, свинско и зеленчуци. Използва се и за направата на сладки и бонбони.

Едновременно със специфичния си вкус и аромат, сечуанският пипер представлява и богата комбинация от полезни за здравето вещества.

Какво съдържа сечуанският пипер?

Растението цъфти през зимата и до края на пролетта жълтите му цветове се превръщат в червеникаво-кафяви шушулки. Когато узреят, в тях могат да се открият кръгли черни семена. Те са горчиви и се изхвърлят, а се използват само останалите шушулки.

Химичният състав на сечуанския пипер е богат на много полезни вещества:

– витамини от групата В, витамин РР и витамин С;

– минерали като мед, селен, цинк, манган, желязо, фосфор, калций, калий и др.;

– антиоксиданти, органични киселини и вещества с противогъбични и антивирусни свойства;

– етерични масла, придаващи цитрусовия аромат и специфичния вкус.

Как помага на здравето сечуанският пипер?

Лечебните свойства на сечуанския пипер са известни в Китай, Непал и Тибет от хилядолетия. Това уникално растение се откроява сред всички пикантни подправки с това, че причинява не парене като чилито например, а изтръпване в устата. 

Консумиран дозирано и внимателно, сечуанският пипер оказва редица оздравителни ефекти върху организма:

  • Стимулира кръвообращението, осигурявайки достатъчно количество хемоглобин.
  • Намалява болката при различни възпалителни процеси – например зъбобол.
  • Подобрява имунитета благодарение на високото си съдържание на цинк.
  • Укрепва костите с помощта на важните минерали в състава си и така помага при артрит и подагра.
  • Елиминира възпаленията, за което съдействат антиоксидантите и органичните киселини, включително фитостеролите и терпените.
  • Намалява кръвното налягане, предпазвайки от атеросклероза, инсулти и сърдечни пристъпи.

Въпреки полезните си свойства, сечуански пипер не се препоръчва за консумация от хора, страдащи от болести на стомаха като язва, колит и др. По време на бременност и кърмене също трябва да се избягва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *