Сечуански пипер за по-силен имунитет
Набиращият популярност сечуански пипер, известен още и като китайски кориандър, е една от най-популярните съставки на източноазиатската кухня. За нейна родина се смята Сечуан – провинция в Китай, на която е наречена.
Въпреки името си, всъщност тази подправка не е пипер и не прилича на черния и белия пипер. Прави се от плодовете на бодлив храст, вид цитрус. Ядливата му част е само вътрешността на обвивката. Вкусът му е странен и не е лют, а по-скоро сладко-кисел.
Сечуанският пипер се съчетава много добре с ястия, включващи пилешко, риба, свинско и зеленчуци. Използва се и за направата на сладки и бонбони.
Едновременно със специфичния си вкус и аромат, сечуанският пипер представлява и богата комбинация от полезни за здравето вещества.
Какво съдържа сечуанският пипер?
Растението цъфти през зимата и до края на пролетта жълтите му цветове се превръщат в червеникаво-кафяви шушулки. Когато узреят, в тях могат да се открият кръгли черни семена. Те са горчиви и се изхвърлят, а се използват само останалите шушулки.
Химичният състав на сечуанския пипер е богат на много полезни вещества:
– витамини от групата В, витамин РР и витамин С;
– минерали като мед, селен, цинк, манган, желязо, фосфор, калций, калий и др.;
– антиоксиданти, органични киселини и вещества с противогъбични и антивирусни свойства;
– етерични масла, придаващи цитрусовия аромат и специфичния вкус.
Как помага на здравето сечуанският пипер?
Лечебните свойства на сечуанския пипер са известни в Китай, Непал и Тибет от хилядолетия. Това уникално растение се откроява сред всички пикантни подправки с това, че причинява не парене като чилито например, а изтръпване в устата.
Консумиран дозирано и внимателно, сечуанският пипер оказва редица оздравителни ефекти върху организма:
- Стимулира кръвообращението, осигурявайки достатъчно количество хемоглобин.
- Намалява болката при различни възпалителни процеси – например зъбобол.
- Подобрява имунитета благодарение на високото си съдържание на цинк.
- Укрепва костите с помощта на важните минерали в състава си и така помага при артрит и подагра.
- Елиминира възпаленията, за което съдействат антиоксидантите и органичните киселини, включително фитостеролите и терпените.
- Намалява кръвното налягане, предпазвайки от атеросклероза, инсулти и сърдечни пристъпи.
Въпреки полезните си свойства, сечуански пипер не се препоръчва за консумация от хора, страдащи от болести на стомаха като язва, колит и др. По време на бременност и кърмене също трябва да се избягва.