РЕЦЕПТИ

Рецепти за Коледни пости

На 15 ноември започнаха 40-дневните Коледни пости. За улеснение на домакините и като цяло за всички, които са решили да спазят Коледните пости, сме приготвили няколко рецепти.

Знаем, че когато настъпят пости, всички, които ги спазват, освен да приготвят познатите им ястия и гозби, търсят и някакви стари, позабравени резепти, с които да разнообразят.

„Боб плакия с праз лук, рецепта от 1928 г.“

Продукти:

  • боб
  • праз
  • моркови
  • масло
  • сол и черен пипер

Бобът трябва да се свари много добре. Нарязвате на ситно пет стръка праз и ги изпържвате. Добавяте към праза и нарязани на кръгчета три моркова. Посолявате със сол и черен пипер. В тавичка се реди ред боб, ред праз, ред моркови и пак ред боб. Заливате с водата, в която е врял бобът. Добавяте още малко масло – 2-3 лъжици и печете във фурна, докато ястието остане без вода.

„Мързеливи лозови сарми“

Продукти:

  • лозови листа (около 20)
  • лук
  • ориз 1 ч.ч.
  • червен пипер
  • олио
  • копър

Измивате лозовите листа и ги нарязвате на лентички. Нарязвате и лука на ситно. В тенждера загрявате олиото, изсипвате лука и разбърквате. Когато лукът омекне, добавяте измития ориз и бъракате, докато оризът стане „стъклен“. Добавяте червен пипер, сол и нарязаните лозови листа, заливате с 2 и ½ ч.ч вода. Оставяте „мързеливите сарми“ на слаб огън, докато водата изври. След като е готово, по желание добявате нарязан на ситно копър и малко лимон.

За къде без хляб? Ето и рецепта за „содена питка“.

Продукти:

  • брашно 2 ½ ч.ч
  • хлебна сода
  • сол
  • мед
  • газирана вода
  • семена по избор

Пресявате брашното със содата и солта в купа. Добавяте семена по избор. След това слагате меда (1 ч.л.) и газираната вода ( 1 чаена чаша и малко). Разбърквате сместа и с навлажнени ръце поставяте тестото в тава, върху хартия за печене. Печете содената питка в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути, след което намаляте на 180 градуса и печете около 30 минути или докато содената питка придобие коричка.

И един постен десерт. „Печени круши с орехи“

Продукти:

  • круши (броят им зависи от това какво количество искате да приготвите)
  • орехови ядки
  • мед
  • канела

Разрязвате крушите на две и с помощта на лъжичка премахвате семките. В образувалите се дупчици слагате орехи. Нареждате крушите в тавата, заливате ги с мед (количеството пак зависи от вкуса ви) и ги поръсвате с канела. Печете на 170 градуса, за около 30 минути. Това е: бързо, лесно, вкусно.

Това са само няколко рецепти, които може да добавите към менюто си, докато спазвате Коледните пости. И не забравяйте, постите започват не от храната, а от душата.

Автор: Николая Станкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *