Първи април – Ден на лъжата

В целия свят 1 април е известен като Ден на шегата, закачката, веселието. Във всяка страна празникът има свое обаяние и национален привкус.

Не е ясно откъде точно произлиза първоаприлската традиция и версиите за нейния произход са многобройни. Някои свързват началото й с Древния Рим, други търсят корените й във Франция, когато по времето на Луи ХІV била осъществена смяната на Юлианския календар с Григорианския. Кралят се помъчил да наложи датата 1 април като начало на календарната година. Поданиците не се съгласили и законът не бил приет. В знак на протест на следващата година за 1 април хората изпращали в двореца новогодишни картички, за да осмеят недалновидността на владетеля. Французите са кръстили деня „Априлска риба” и днес незабелязано закачат по гърбовете на приятелите си хартиени риби.

За англичаните 1 април е „Ден на глупците”. Там който се хване на лъжата, бива наричан „Априлски глупак”.

Във Финландия съществувал стар селски обичай да възлагат на децата шеговити поръчки. Заръчвали им да идат у съседите и да поискат на практика несъществуващи предмети – стъклени ножици, ъгломер за тор, мас от комар. Съседите отговаряли, че са услужили с предмета на други хора и препращали нищо неподозиращите деца към следващата къща. И така – докато обиколят селото.

В Испания пък имат навика на 1 април нарочно да сервират кафето солено.

За шотландците това е „Ден на кукувицата”, тъй като при тях тази птица олицетворява глупостта.

Фламандската традиция повелява децата да издебнат и заключат родителите си, пускайки ги отново чак когато получат обещание за лакомства и подаръци.

През 1970 г. официално 1 април е обявен за Международен ден на хумора и шегата.

И ние в България си имаме Хитър Петър, и открай време обичаме да си погаждаме номера, да си правим солени първоаприлски шеги.

Ала все пак за предпочитане е лъжите ни да са наистина безобидни и на безопасни теми, за да не стане като в оня виц:

  • Скъпа, изневерих ти!
  • Съжалявам, но аз също.
  • Първи април!
  • Аз на 5 януари.

ЧЕСТИТ ПЪРВИ АПРИЛ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *