РЕЦЕПТИ

Превъзходни зимни салати за изтънчен вкус

Зимата е мрачен и тежък сезон, през който тялото ни се нуждае от повече витамини и по-силна храна, за да си набавя нужната енергия. Хубаво е да наблегнем на разнообразни и засищащи салати в менюто си, които да ни освежат и подкрепят организма ни.

Предлагаме ви няколко такива рецепти, които ще удовлетворят и най-изтънчения вкус.

Салата с гъби

Продукти за 1 порция:

♦ ½ връзка копър

♦ няколко листа салата фризе

♦ 1 – 2 листа радичио

♦ 100 гр печурки

♦ 50 гр белени слънчогледови семки

♦ царевично олио

♦ балсамов оцет

♦ сол

Начин на приготвяне:

Гъбите се нарязват и се запържват в олио. Изваждат се и се поставят върху хартия, която да попие излишната мазнина.

Копърът се нарязва на ситно, а радичиото – на ивици. Салатата фризе се накъсва на парчета. Добавят се и белените слънчогледови семки.

Всички съставки се разбъркват в купа и се овкусяват с олио, сол и оцет.

Картофена салата с пилешко

Необходими продукти:

● 1 кг картофи

● 2 броя пилешки бутчета – пушени или сварени

● 6 – 7 кисели краставички

● 100 гр маслини без костилки

● 100 гр майонеза

● сол

Приготвяне:

Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на кубчета.

Месото от пилешките бутчета и киселите краставички се накълцват на дребно.

Прибавят се маслините.

Всички съставки се объркват със сол на вкус, добавя се майонезата и отново хубаво се разбърква.

Мексиканска салата

Продукти за 1 порция:

♣ 1 малък кочан варена царевица

♣ 50 гр черен боб от консерва

♣ 1 глава червен лук

♣ 2 – 3 чери доматчета

♣ ½ авокадо

♣ няколко листа пресен босилек

♣ зехтин

♣ оцет

♣ сол

Начин на приготвяне:

Царевичните зърна се отронват от кочана. Към тях се добавя черният боб.

Доматчетата и авокадото се нарязват на малки кубчета.

Лукът и босилекът се нарязват на ситно.

Добавя се зехтин, оцет и сол на вкус, разбърква се и се сервира.

Салата с печен пипер

Необходими продукти:

► 4 червени печени пиперки

► 4 кисели краставички

► 400 гр царевица

► 250 гр майонеза

► 1 ч. л. сол

► 1 ч. л. черен пипер

Приготвяне:

Обелените печени пиперки и киселите краставички се нарязват на дребни парченца и се смесват с царевичните зърна.

Прибавя се майонезата, черният пипер и солта.

Всичко се разбърква добре и се оставя в хладилника за няколко часа. Салатата се сервира охладена.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *