Превъзходни зимни салати за изтънчен вкус
Зимата е мрачен и тежък сезон, през който тялото ни се нуждае от повече витамини и по-силна храна, за да си набавя нужната енергия. Хубаво е да наблегнем на разнообразни и засищащи салати в менюто си, които да ни освежат и подкрепят организма ни.
Предлагаме ви няколко такива рецепти, които ще удовлетворят и най-изтънчения вкус.
Салата с гъби
Продукти за 1 порция:
♦ ½ връзка копър
♦ няколко листа салата фризе
♦ 1 – 2 листа радичио
♦ 100 гр печурки
♦ 50 гр белени слънчогледови семки
♦ царевично олио
♦ балсамов оцет
♦ сол
Начин на приготвяне:
Гъбите се нарязват и се запържват в олио. Изваждат се и се поставят върху хартия, която да попие излишната мазнина.
Копърът се нарязва на ситно, а радичиото – на ивици. Салатата фризе се накъсва на парчета. Добавят се и белените слънчогледови семки.
Всички съставки се разбъркват в купа и се овкусяват с олио, сол и оцет.
Картофена салата с пилешко
Необходими продукти:
● 1 кг картофи
● 2 броя пилешки бутчета – пушени или сварени
● 6 – 7 кисели краставички
● 100 гр маслини без костилки
● 100 гр майонеза
● сол
Приготвяне:
Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на кубчета.
Месото от пилешките бутчета и киселите краставички се накълцват на дребно.
Прибавят се маслините.
Всички съставки се объркват със сол на вкус, добавя се майонезата и отново хубаво се разбърква.
Мексиканска салата
Продукти за 1 порция:
♣ 1 малък кочан варена царевица
♣ 50 гр черен боб от консерва
♣ 1 глава червен лук
♣ 2 – 3 чери доматчета
♣ ½ авокадо
♣ няколко листа пресен босилек
♣ зехтин
♣ оцет
♣ сол
Начин на приготвяне:
Царевичните зърна се отронват от кочана. Към тях се добавя черният боб.
Доматчетата и авокадото се нарязват на малки кубчета.
Лукът и босилекът се нарязват на ситно.
Добавя се зехтин, оцет и сол на вкус, разбърква се и се сервира.
Салата с печен пипер
Необходими продукти:
► 4 червени печени пиперки
► 4 кисели краставички
► 400 гр царевица
► 250 гр майонеза
► 1 ч. л. сол
► 1 ч. л. черен пипер
Приготвяне:
Обелените печени пиперки и киселите краставички се нарязват на дребни парченца и се смесват с царевичните зърна.
Прибавя се майонезата, черният пипер и солта.
Всичко се разбърква добре и се оставя в хладилника за няколко часа. Салатата се сервира охладена.
Подготви: Гана Василева