Празнуваме Преображение Господне

На 6 август (19 август – по стар стил) честваме Преображение Господне – един от най-знаковите ни летни празници. Той води началото си още от времето на ранното християнство. Датата му в религиозния календар е неподвижна.

Библейското събитие на Преображение

Избирайки да се пожертва за човечеството, Иисус Христос бил в очакване на земната си смърт и на възкресението.

Когато обаче проповядвал, много от слушащите го не разбирали какво всъщност им казва. Като им говорел за богатство, те мислели, че им обещава охолство, власт и материални блага на земята. Не проумявали, че той има предвид небесните богатства – тези на духа и вечността.

Затова малко преди земната си смърт Спасителят решил да се разкрие в божествения си облик пред трима свои ученици и да им покаже наяве другото измерение – на духовното и непреходното.

Една вечер извикал апостолите Петър, Йоан и Яков и ги завел на Таворската планина в Галилея.

Уморени от дългото и трудно изкачване, учениците му поискали да подремнат. А той се отделил настрани да се моли.

На разсъмване ги събудил и пред смаяните им очи се преобразил в небесната си слава. Лицето му се променило и засияло в ярка бяла светлина. Дрехите му станали бели като сняг. Целият в искрящ ореол, той се издигнал във въздуха.

Бялото сияние било толкова силно, та Петър, Йоан и Яков останали заслепени като от силно слънце.

Иисус се изправил в божествения си лик, а от отвъдното до двете му рамене се появили пророците Илия и Мойсей. Те разговаряли с него за страданията, които ще изживее на кръста и за предстоящото му възкресение.

Над главите им се надвесил бял облак, от който ясно се чули думите на Отца: „Този е Моят възлюбен син, в Когото е Моето благоволение. Него слушайте!” (Матей 17: 5)

После облакът се разтворил и отнесъл двамата пророци Илия и Мойсей обратно към небесното царство.

Преобразяването на Иисус Христос е описано по сходен начин в трите евангелия. Показвайки се пред учениците си в блясъка на божествената си същност, Синът Божи искал да им вдъхне повече вяра и да ги подготви за предстоящите драматични събития. Така ги предпазвал от разочарование и отчаяние, искал по-леко да понесат гледката, като го видят разпнат на кръста.

Символиката и православната ни традиция

Преображението е такова състояние на духа, към което трябва да се стреми всяко човешко същество. Раждайки се на земята, нашата душа е жадна за развитие. Тя копнее да се обогатява с нови качества, устремена към съвършенство.

Човек усвоява уроците на живота и се променя с натрупания опит, като целта е да еволюира към по-добро.

По традиция православните семейства на Преображение Господне се събират на тържествен обяд. Макар че денят се пада по време на Богородичните пости, разрешава се риба.

Преображение Господне

Сутринта вярващите отиват на църква, където се отслужва литургия. На този ден в храма се водят децата. Традицията е известна у нас, но още по-популярна е в православна Русия, където на въпроса кой е най-хубавият детски спомен, руснаците масово отговарят: „Празнуването на Преображение и сладкият аромат в храма”…

А църквите наистина се изпълват с благоухание, защото наред с миризмата на горящи свещи и тамян, ухае на ябълки, мед, сливи и грозде. Първата откъсната чепка грозде се носи на празника в черквата. Всичко се отчита от свещеника и после се раздава за здраве.

Народните суеверия

► В Западна България има поверие, че в нощта срещу Преображение небесните порти се отварят и пред тях застава самият Христос. Който го зърне, ще е щастлив и честит цял живот! Ала трябва да си с чиста душа и много, много праведен, за да го видиш.

► Вярва се, че изречени през тази нощ, добрите желания се сбъдват. Затова навремето майките будели децата си след полунощ, карали ги да гледат към небето, за да си пожелаят здраве и щастлив живот.

► Знахарите и билкарите днес извършват обредни лечебни ритуали, в които главна роля играят образите на слънцето и слънчогледа.

► В Берковица пък нещастните в любовта правят магии, тъй като се надяват избраникът им да преобърне сърцето си, заменяйки безразличието си с обич…

От Преображение нататък времето започва да се преобръща – денят намалява, нощите стават по-дълги и студени. Реките и езерата се охлаждат.

Прелетните птички започват да се събират по жиците и да се готвят за полета си на юг. (Всъщност това се случва след 19 август – датата на празника по стар стил.)

Бъдете преобразени със светлите послания на Преображение! Нека те огреят сърцата ви!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *