СВОБОДНО ВРЕМЕ

Правото на жените да носят панталони

Вероятно повечето нищо не знаят за времето, когато носенето на панталони от жените е срещало отказ и забрана. Макар че първите дамски панталони се появяват през 539 г. в Персия, придобиването им от жените и получаването на правото да ги носят е дълго и трудно.

Дамският панталон става притежание на жените във Франция по време на Революцията. Но Църквата, а с нея и общественото мнение, обявяват дамите, носещи панталони за лесбийки или за пропаднали жени, които водят неблагочестив начин на живот. Оттогава останал изразът „Честната жена има мръсни колене”, тоест носи пола. Тази епоха забранява да се използват дрехи със сексуални послания, което пречи на жените да обличат панталони.

През ХІХ век в САЩ работничките в ранчо носят панталони, за да яздят коне.

Трябва да се изчака идването на ХХ век, за да се види, че употребата на дамски панталони малко се демократизира. През 1909 г. във Франция специален декрет разрешава на жените да обуват панталон само при каране на колело и при яздене на кон, и то единствено с разрешение от Префектурата. 1920 г. нежният пол получава правото да носи панталони, когато играе голф или кара ски. През трийсетте години на миналия век актриси като Марлене Дитрих си правят снимки с панталон и това го популяризира, както и допринася за възприемането му и като дамско облекло.

По време на Втората световна война дамите заемат мястото на мъжете, които са на фронта. Жените работят в заводите, облечени с панталоните на мъжете си. След войната те продължават да употребяват панталона като дреха за пикник, за градинарство, на плажа или докато чистят вкъщи. Но жена в панталони все още се смята за неприлична гледка. Дамският панталон е зле приеман в училище, на работа и т. н.

През 60-те години момичетата започват да отиват с панталон в училище, но задължително с пола отгоре. И така до 1966 г., когато носенето му е напълно позволено.

В началото на 70-те години дамските панталони се продават много добре, даже бележат главоломни продажби. Когато идват 80-те години, всички жени, независимо дали са граждани, или живеят на село, се адаптират към панталона и се осмеляват да го обличат, без да се страхуват какво ще кажат за тях.

Въпреки това в наши дни индийският депутат Жан Ив Хюгон предлага на френското правителство да върне един закон от началото на ХІХ в., който забранява на жените да обличат панталони. Той гласи: „Законът на Републиката нарежда, че всички жени, желаещи да се обличат като мъже, трябва да се представят в Префектурата на полицията, за да получат разрешение. И такова не може да бъде дадено, ако няма медицински причини.” Абсурдно, нали?

Източник: Overblog

Превод от френски: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *