Повече и по-малко популярни италиански десерти

Безспорно можем да се съгласим, че десертите са много важна част от италианската кухня.

За разлика от повечето европейски кухни, които залагат на шоколада, при италианците не е така.

Техните десерти са по-скоро кремообразни и плодови, а основата в повечето случаи е от пандишпан или друг вид тесто.

Решихме да ви представим 5 от тях, на които със сигурност няма как да устоите.

Вижте кои са те.

Тирамису

Вероятно най-известната италианска торта. В букален превод тирамису означава “вдига” заради повдигащата тонуса комбинация от кафе, какао и подсладено маскарпоне. Корените на рецептата не са установени с точност, но много учени се съгласяват, че тя идва от града Тревизо в област Венето някъде от около 60-те години на XIX век. Други пък твърдят, че може да е пренесена от началото на XVII век. В наши дни тирамисуто е задължителен елемент от всички италиански менюта под различни форми. Някои го сервират като торта, приготвена в голяма тепсия, а други в индивидуални чаши или форми. Вариации има и в продуктите. Може да се използват плодове като например ягоди или дори течен шоколад.

Каноли

Канолите представляват пържено тесто във формата на фуния, традиционно напълнено с крем на основата на рикота. Вероятно това е най-популярният италиански десерт в Съединените щати. Този гладък, кремообразен и хрупкав сладкиш е родом от Сицилия. Някои пекари правят фунията от тесто за пица.

Дзупа инглезе

Този странно наречен десерт е италианската версия на английския пудинг – слоеве от пандишпан и яйчен крем или сметана. Как е стигнал до Италия? Може да е занесен от английски туристи, посещаващи Тоскана през XIX век. Във всеки случай се е изисквал решителен италиански усет за използването на крем Сабайон, захаросани плодове и италиански ликьори в различни форми и размери. Оттогава тя става много популярна и се среща в цялата страна, а често се сервира с охладено местно бяло вино.

Кастаначо

Тази торта идва от региона на Тоскана и се прави с кестеново брашно, орехи и стафиди. Кастаначото е непретенциозен, но много вкусен и нискокалоричен десерт.

Сицилианският дом

Casa Siciliana е свеж италиански десерт от Сицилия, който се приготвя или в една голяма форма за торта, или в индивидуални съдове (cassatine). Използват се традиционни съставки от Сицилия, сред които цитрусови плодове, бадеми и рикота. Рецептата включва слоеве пандишпан с крем от рикота, приготвена от подсладено овче мляко смесено с парченца шоколад. Покрит е със слоеве марципан и глазура, и декориран с плодове.

По статията работи: Цветелина Котева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *