СВОБОДНО ВРЕМЕ

„Пчелен мед за смет“ събра стотии килограми боклук в Борисовата градина

На 19-ти септември на територията на Борисовата градина успешно се проведе екологичната инициатива „Пчелен мед за смет“. Мисията на кампанията бе да насърчи повече жители да се включат в почистването на природния парк, като по този начин заостри гражданското внимание към нарастващия проблем с отпадъците. 

Борбата с излишния боклук, неправилното му изхвърляне, и негативното влияние, което оказва върху климата, се превърнаха във вечно съпътстващи новините теми, както в страната, така и в целия свят. Благодарение на все повече екологични инициативи, които превръщат почистването в развлекателно събитие, съпроводено от награди и споделени емоции, важна информация за правилното сепариране на боклука достига до по-голям брой хора. 

Участието в подобни обществени каузи повдига гражданския дух, а освен възторжено колективно настроение, септемврийската кампания „Пчелен мед за смет“, осъществената с подкрепата на Бритиш Американ Табако, постигна и страхотни резултати.

Участниците бяха стимулирани да съберат поне 100 грама боклук, срещу които получават едно бурканче пчелен мед, но очакванията на еко инициативата бяха радостно надминати, когато само за час и половина събраните отпадъци възлизаха на повече от стотици килограми. Този позитивен резултат отеква в идеята, че съединението наистина прави силата, и с общи усилия и уверени крачки можем да променим своята реалност към по-добро. 

Кампанията протече динамично и организирано, като започна с поставянето на арки за СТАРТ при Сектор А и за ФИНАЛ при Сектор Б. С оглед на състезателната концепция на инициативата, почетна стълбичка бе подготвена на сцената, готова да посрещне еко победителите. 

Пчелен мед за смет
Инициативата „Пчелен мед за смет“ събра над 100 кг. боклук в Борисовата градина

Цялостната логистична картина на събитието включваше пет пункта, оборудвани с маси, брандирани фланелки, шапки, гумени ръкавици и кутии за събиране на боклук, поставени пред арката СТАРТ при сектор А. След арката ФИНАЛ при сектор Б се подредиха 5 пункта за приемане на боклуци, оборудвани с маси, кантари, таблици за вписване на участниците, бурканчета с мед и големи найлонови торби за боклук, чакащи да обработят данните от събраното количество.

За да бъде преживяването още по-мотивиращо, комисията от Парк-театър „Борисова градина“ заедно с Бритиш Американ Табако анализираха резултатите от кампанията и отличиха първите трима доброволци, събрали най-много боклук. На шампиона бе присъдена купа, а неговите подгласници се сдобиха с медали. В допълнение към тези призове за добре свършена работа, победителите получиха и билети за театрален спектакъл, който ще се проведе на лятната сцена в парк-театър „Борисова градина“. 

Най-големият победител, разбира се, бе красивият столичен парк, а всички участвали в почистването му, бяха наградени с фланелка, шапка, ръкавици и кутия за събиране на боклук. 

Доброволците събираха боклук по точно указани маршрути, обхващащи района от Парк-театър „Борисова градина“ до Езерото с лилиите. Важно е да се отбележи, че всички участници спазваха минимум метър и половина разстояние, съобразно въведените противоепидемични мерки, и бяха инструктирани да се движат само еднопосочно.

Успешното приключване на столичното екологично събитие ни оставя с надежда, че опазването на околната среда отново ще заеме челна позиция в съзнанието и всекидневието на българските граждани. Популяризирането на благородната мисия за един по-чист град може да бъде лесно, когато всеки човек приеме, че промяната идва първо отвътре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *