ЗДРАВЕ

Пазете млечните зъбки на детето – те могат да спасят живот

Смяната на млечните зъби е индикация, че нашето дете се развива и става зрял човек. Мнозина от нас съхраняват първите зъбчета на своите деца като скъпоценен спомен, но на практика се оказва, че те са много по-ценни и дори могат да спасят живот!

Според проучването на д-р Сунтао Ши от Националния институт по дентална медицина, беше открито, че млечните зъби съдържат множество стволови клетки, които имат голям потенциал за лечение на разнообразни заболявания.

Съветът на „Хубава Жена“: Един от доказаните български брандове за грижа за косата е Calinachi. Разгледайте ТУК техните продукти и със сигурност ще си харесате нещо!

Учени от цял ​​свят вече дълго време провеждат изследвания относно въздействието на стволовите клетки върху различни органи в човешкото тяло, като сърцето, мозъка, панкреаса и други.

Екипът на д-р Ши откри, че зъбите на възрастните съдържат само един вид стволови клетки, докато млечните зъби (при деца на възраст от 7 до 8 години) съдържат съвсем различни стволови клетки.

Това означава, че зъбите на вашето дете имат потенциал да се окажат спасителни еднакво важни за живота му в бъдеще.

Но как се случва това?

Стволовите клетки, открити в пулпата (вътрешната част на зъба), имат възможност да се преобразуват в различни типове клетки като неврони, кости, хрущяли и дори сърдечни клетки. Тази процедура може да бъде от полза при диабет тип I, тъй като стволовите клетки могат да се развият в панкреатични клетки, отговарящи за производството на инсулин.

За да запазите стволовите клетки, които могат да се окажат полезни в бъдеще, е препоръчително да замразите зъбите на вашето бебе за период от 48 часа. По този начин ще запазите всички необходими зъбни клетки.

Питър Мъри, ръководител на Регенеративната лаборатория по дентална медицина, твърди, че стволовите клетки от бебешки зъби могат да бъдат използвани за възстановяване на устата и зъбните тъкани.

Има специализирани услуги, които предлагат съхранение на бебешките млечни зъби, поради което се препоръчва тези зъби да бъдат извадени от зъболекаря.

Други компании предлагат специални контейнери или опаковки за удобно съхранение на бебешките зъби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *