ЗДРАВЕ

Пол Маккена и неговата революция в отслабването

Колкото и страници да са изписани на тема отслабване, противоречията продължават да съществуват – да се храним ли или да се ограничаваме, да спортуваме ли или не е необходимо, да се придържаме към разделно хранене или не… Теориите са много, колкото са и авторите.

Истинска революция обаче прави Пол Маккена с книгата си „Аз мога да те направя слаб“. Това, което се трябва да се запомни от нея, представлява сбор от простички твърдения, които – както доказва авторът на практика – работят успешно. Те са следните:

  • Яжте когато искате: да, буквално! Не защото е обяд или време за закуска, а защото точно в този момент сте огладнели.

Цялата концепция на автора се основава на простичкия принцип, а той е: да слушаме организма си! Внимание: не лакомията си, а тялото си!

Когато го попитали какво ще стане, ако след 10 минути пак огладнеем, Пол Маккена отговаря – правете същото! Докато почувствате ситост. От което следва другото послание:

  • Яжте, докато почувствате ситост – не не и препълване. Може би това е най-трудното – да определим кога сме сити и кога сме прекалили. Но не е невъзможно, защото от наша страна се изисква самодисциплина. А тя означава едно – самоконтрол, едно прекрасно качество, което няма да ни подведе.

салата

Авторът се спира на друг психологически проблем, който е нарекъл „синдромът на празната чиния“. В детството са ни принуждавали да си изяждаме всичко, за да не обидим домакинята. Това обаче е много погрешно, тъй като по такъв начин излишно натоварваме стомаха си.

  • Яжте каквото искате, а не каквото „трябва“, защото единствено тялото ви знае какво му е нужно. Тук е най-революционното – авторът пледира „забравете за диетите завинаги“. В книгата си той доказва, че няма „вредни“ храни, а и организмът ви не би искал да бъде тъпкан с едно и също.

Най-важното е комбинацията от трите постулата да се спазва!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *