Да се поглезим: паста с миди
Едва ли има човек на тази земя, който да не обича добре приготвената паста. Тези тестени изделия са изключително вкусна храна, като не е никак случайно, че пастата е на такава почит в кулинарен рай като Италия, например.
Едно от хубавите неща на пастата е, че тя предполага правенето на експерименти в кухнята и приготвянето ѝ по разнообразни начини. Днес ние ще ви представим една по-нестандартна рецепта, включваща и наличието на морска храна. А именно – миди.
За да си приготвите вкусна паста с миди, нуждаете се от следните продукти:
600 г черноморски миди
500 г паста фусили
200 г чери домати
50 мл зехтин
1 консерва бял боб (400 г)
3 скилидки чесън
1 стрък стеблена целина
2 люти сушени чушлета
1/4 връзка босилек
1 ч. л. майоран
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Първата стъпка е да сварите пастата в голямо количество подсолена вода. Не трябва обаче да е напълно готова, а в средата си да остане леко твърда. След това отцедете, запазвайки водата.
Отцедете боба и пасирайте със 100 мл от водата от сварената паста. Полученото бобено пюре прекарайте през цедка, за да се отървете от люспите.
След това целината се наситнява и запържва в сгорещения зехтин. Прибавете чесъна, който сте накълцали, стритите люти чушлета и майорана.
Наливат се 50 мл от водата от сварената паста. Мидите, които следва да бъдат добре почистени, се слагат вътре, а съдът се похлупва. Следва мидите да се задушат, докато не се отворят.
Следващата ви стъпка е да прибавите пастата и бобеното пюре. Посолете и гответе още 2-3 минути. Стига да е нужно, налейте още от водата от сварената паста. Преди да сервирате ястието, добавете разполовените доматчета, наситнения босилек и стига да желаете – малко зехтин. Разбърквате и поднасяте на близките си. Желаем ви добър апетит!
Това е рецептата за паста с миди, която искахме да ви представим. Надяваме се, че ще ви се получи добре. Сами ще се уверите, че това ястие наистина има какво да предложи.