УСПЕШНА

Основи на добрите обноски – всичко, което трябва да знаем

В забързания свят, в който живеем, нещата около нас имат изключително кратък срок на годност. Дали става въпрос за дрехи, храна, работа, или връзки, всичко омръзва почти толкова бързо, колкото се е и появило. Едно нещо обаче никога не излиза от мода и това е доброто поведение. През годините много от правилата на добрите обноски са се променили, особено за жените, а е важно да ги знаем, защото с едни добри маниери всяка врата пред нас би била широко отворена.

Запознанство

При срещата с нови хора е важно да покажем, че сме уверени в себе си и добронамерени към събеседника си. Ръкостискането е препоръчително, като то не трябва да е твърде стегнато, нито твърде лигаво. Ако сами се представяте на някого, е добре вие да подадете пръв ръка, а ако някой представя вас, може да изчакате човекът срещу вас да започне пръв контакта. За дамите преди се е смятало, че е непристойно сами да се представят на някого, но в днешно време това правило вече не се зачита и всяка жена може спокойно сама да поеме инициативата за разговора.

Разговор

Времето обикновено е универсална и деликатна тема, с която може да започне вашият разговор. Винаги изслушвайте вашия събеседник, като от време на време може да повтаряте някоя негова дума, за да засилите усещането, че ви е интересно и приятно в неговата компания. Бъдете любопитни и задавайте вашите въпроси, без да бъдете твърде настоятелни и да навлизате в личното пространство на човека срещу вас.

Стойката и движенията на тялото

Правилното положение на тялото е от онези малки неща, които винаги се пренебрегват, а всъщност е с огромно значение. Добре изправеният гръб показва вашата увереност и сигурност на думите, които произнасяте. Ако имате твърде хаотични движения, рискувате да не ви вземат насериозно и по-важното да не успеете да задържите техния интерес. Това е особено важно, ако изнасяте доклад или презентация. Дамите трябва да имат предвид, че когато са с пола или рокля, при седнало положение коленете трябва да са успоредно приближени или просто да кръстосат крака.

Соченето с пръст е едно от нещата, които не се променят през годините и до денднешен е недопустимо.Ако желаете да посочите нещо, направете го с поглед или заведете събеседника си до мястото или човека, когото искате да покажете.

Облеклото

През годините модата се променя изключително много и затова гардеробите на хората са пълни с взаимно противоположни дрехи. Имайки се предвид и разликата във възрастта, ако вашият събеседник е по-голям или по-малък, вероятността да хареса вашето облекло е почти минимална.Има обаче някои правила, които винаги можете да спазвате и няма как да сбъркате.

  • придържайте се към класически визии и цветове – черно, бяло,светлосиньо, бледорозово;
  • оставете големите бижута за вечерта (не е приятно гривната ви да се удря в масата, ако ръцете ви са на нея или обиците да се заплитат в косата ви);
  • скъсаните дънки и късите поли също нямат място в облеклото ви, ако ви предстои важна среща;
  • косата може да бъде прибрана или свободно пусната, стига да не се налага да я пипате постоянно (жест, който може да се сметне за притеснителност или неувереност).

Гласът и дишането

Като всяко друго нещо в нашето тяло, което тренираме и по някакъв начин подобряваме, гласът също има нужда от своите тренировки. Първите признаци, че се притесняваме или се чувстваме неудобно, рефлектират именно върху него. Започваме да накъсваме думи или да говорим треперещо, което не ни носи никакви плюсове в разговора. Ако успеем да се научим да контролираме гласа си, имаме много по-голям шанс да излизаме от създали се неудобни ситуации и да спечелим уважението на събеседника си.

Упражнение, което може да правите, е да се запишете как четете различни статии, като така ще може да видите накъсва ли ви се речта и дали говорите твърде тихо, силно или се задъхвате.

Правилното дишане също много помага  за поддържането на равен и уверен тон. Важно е да се научим да дишаме с корема и да издишаме през носа – като така освен че ще запазим добрия си тон, ще можем да се изразяваме и по-дълго, без да се налага да накъсваме изреченията си, за да си поемем въздух.

Независимо от всички дипломи и сертификати, които имате закачени на стената, без добро впечатление вашият професионален или личен път може да не е толкова гладък, колкото ви се иска. Отделете нужното време, за да се сдобиете с добри обноски и станете отличници във вашия живот.

Автор: Йоана Томова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *