УСПЕШНА

Организация на деня за неорганизирани момичета

Бъди организиран, планирай времето си, задачите си, живота си! Чуваме го още от малки – от оправи си играчките, до прекрасния слънчев ден, когато те мързи и нямаш търпение работният ден да приключи, а шефът ти те попита с най-каменното изражение дали си подготвила задачите си за следващия ден. Започваме да увъртаме, че сме готови с всичко, но на следващия ден ни се иска наистина да си бяхме планирали нещата. Нека пръв хвърли камък този, на когото не му се е случвало.

Днес ще ви дадем няколко съвета за това как да успяваме да сме поне мъничко по-организирани.

Пишете. Писането помага изключително много. Сутрин ставаме и си мислим сега ще свърша това и онова. Главата ни се пълни с безброй задачки и започва да настава хаос, който трудно можем да подредим. Ефективен начин да избегнем този хаос е като си запишем нещата, които трябва да свършим. Дали ще бъде сутрин с кафето, или вечер преди лягане, няма значение, просто ги запишете на лист хартия или в електронен вариант. А след това ви остава само да отбелязвате свършените задачи. Удоволствието, когато ги видите като „приключени“, е голямо.

Започнете с по-сложните задачи. Много е трудно да се мотивираш да направиш нещо, което ти е неприятно. Ако оставите тези неприятни неща последни, то през целия ден ще ви е притеснено и дори няма да успеете да се концентрирате върху нищо друго. Затова първо направете неприятните и трудни задачи, а после спокойно довършете останалото. Ще се убедите в резултата от първия път.

Награждавайте се. Кой не обича наградите? Ние много. Мозъкът има нужда от поощрение и мотивация. Така следващия път ще очаква с нетърпение да се справи успешно със задачата. Не е нужно да си правите скъпи подаръци. Купете си от любимия шоколад например или излезте да подишате свеж въздух. По този начин ще съберете енергия и желание за останалите си задачи.

Това бяха нашите 3 лесни стъпки. Може да споделите и вашите трикове за организиране на времето и по-голяма продуктивност.

Автор: Елизабет Цветкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *