ЗДРАВЕ

Не се поддавай на паниката – малки съвети с голямо значение

Имайки се предвид последните събития у нас, а и по света, е изключително лесно човек да се поддаде на всеобщата паника и да изгуби здравия си разум. В трудни времена, когато всички трябва да сме възможно най-координирани и обединени, имаме навика да действаме първосигнално и да се водим по идеите и действията на другите. 

Следващите дни, а може би и месеци, ще бъдат изцяло ново преживяване за всички нас и последното нещо, което трябва да правим, е да изпадаме в паника. Именно затова ви предлагаме няколко прости и малки на пръв поглед съвети, но както знаем, малките неща са с най-голямо значение. 

Изключете телевизора

Пускайки новините, влизайки във facebook или включвайки радиото, навсякъде се повтаря едно и също, като така само се засилва усещането, че изход от тази ситуация няма – тя е навсякъде. След като се информирате за най-важните неща, а именно – какво трябва да правим за да предпазим себе си и близките си, изключете телевизора. Дайте си почивка от всички негативни емоции и се опитайте да „попивате” само информацията, която наистина ви е нужна.

Търсете позитивното

Да останеш затворен вкъщи може би не е най-приятната ситуация за всекиго, но със сигурност има своите плюсове. Ако не сте успели да се внедрите в опашките в супермаркета, това е чудесна възможност да експериментирате с нова рецепта – само с нещата, които вече имате в хладилника. Неоправеният гардероб може веднъж завинаги да остане в спомените, прашните книги на рафта със сигурност чакат да ви разкрият нови светове, а сега помислете и за всички нечути истории от вашите роднини и приятели, за които все не остава време. Може би домашната изолация не е толкова лоша, нали?

Прочетете още: Коронавирус: най-важните съвети, които ще получите

Помислете какво може да стане 

Опитайте се да си представите възможно най-лошия момент на положението в момента за вас самите. Не в световен план, не дори в града, в който се намирате, а лично за вас и вашите близки.  Всеки от нас поне веднъж си е казвал: „то на мен няма да се случи” и едва когато проблемите почукат на нашата врата, осъзнаваме сериозността на ситуацията и проявяваме разбиране и към другите. Не чакайте, не мислете, че и този път ще ви подмине – спазвайте установените правила, за да може онзи, най-лошия вариант, да не идва пред вашата врата. Реално погледнато, никога не е било по-лесно да спасим света – просто трябва да останем вкъщи

Излезте от комфортната си зона 

Казват, че човек се чувства най-жив, когато излиза извън границите на своята комфортна зона, а кога ще е най-подходящото време да се чувстваш жив, ако не по време на световен вирус? Винаги сте искали да пеете, да готвите, да рисувате или може би да пишете? Давайте, вадете листове и търсете караоке програми, преобразете дома си и се научете да танцувате салса. Освен че в интернет можете да намерите цялата информация, която ви е нужна, както и множество разнообразни съвети, мозъкът работи най-добре и най-креативно, когато е лишен от нещата, с които обикновено е свикнал да работи, а в момента всичко, с което разполага, са нещата, които имате у дома. Кой знае, може накрая да сте се научили да рисувате с пръсти и вино.

Погрижете се за себе си 

Може би най-баналният съвет, който можем да ви дадем, но и най-подценяваният. XXI век е времето на развитие и на кариери. Преследвайки целите си, много често грижата за нас самите остава на заден план. Възползвайте се от момента и обърнете внимание на себе си и на всички нужди, които сте пренебрегвали до сега  – волно или неволно. Приемете сегашното положение като възможност за събиране на нови сили и малко по-различна почивка. А ако сте забравили какво е усещането след една маска за лице и хубава чаша чай, много скоро ще разберете, че това как сте чувстваме отвътре кореспондира на всичко, което се вижда отвън.  

Бонус:

Още малко съвети, които сме сигурни, че знаете, но повторението не вреди на никого:

– Мийте си ръцете, винаги когато можете

– Не забравяйте да почиствате и екрана на телефона си

-Избягвайте да докосвате устата, очите и носа си, когато сте навън

– Пийте много вода и се старайте да се храните здравословно, при възможност с домашна храна

Автор: Йоана Томова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *