УСПЕШНА

Топ 10 най-популярните жени в историята

В миналото е било почти невъзможно жена да успее. Дамите, превъзмогнали ограниченията и дали своя принос в историята, са легендарни и невероятни. Голям поклон пред тези велики жени!

Сравнително малко са женските имена, които се помнят заради делата им, тласнали напред човечеството. Има жени, които не просто са известни, те са идеолози и реформатори. Кои са най-популярните от тях?

Наистина е трудно да посочим най-великите. Те идват от науката, изкуството, политиката – светли души, които са родени, за да помагат. Имат безброй поддръжници и почитатели от всички времена по цялата планета.

През март – месеца на жените, ви представяме топ 10 най-популярни и известни жени в историята на света.

Мария Склодовска – Кюри

Една от най-известните жени – учени. Емблематична фигура в науката. Тя е полско-френски физик и химик, прославена с откритията си в областта на радиологията. Първата жена, преподавател в Сорбоната и първата дама, постигнала Нобелова награда. Нещо повече – Мария Кюри е единственият човек, получил две Нобелови награди в различни научни области – физика и химия.

Родена е във Варшава на 7 ноември 1867 г. Учи във Франция и се омъжва за Пиер Кюри – също учен от световна величина, с когото заедно вървят по пътя на научните изследвания.

Нейните успехи са безкрайни. Открива два нови химични елемента – радий и полоний. Основава институтите „Кюри” в Париж и Варшава, които и днес са основни центрове за медицински изследвания.

Умира през 1934 г. на 66 години от левкемия. В последните години преди смъртта си работи над книгата „Радиоактивност”, която излиза посмъртно през 1935 г.

С научните си открития Мария Кюри предизвиква скок в еволюцията на човечеството.

Клеопатра

От древността до днес Клеопатра се слави с вълшебната си красота. Но също е една от най-властните жени, съществували на земята – голям стратег и идеолог. Тя е последният владетел на Египет от династията на Птолемеите. Любима на Юлий Цезар и Марк Антоний.

Макар и живяла в старата ера (69 – 30 г. пр. Хр.), нейният образ е вечно млад в изкуството – в литературата, театъра, киното. Тя е най-яркият персонаж от античността.

Най-хубавата пиеса за нея е от Уилям Шекспир – „Антоний и Клеопатра”. Тази творба я увековечава като феномен в културното наследство на човечеството.

Майка Тереза

Майка Тереза

Майка Тереза е римокатолическа мисионерка, чиято кауза е „да служи безплатно и щедро на най-бедните бедни”.

Родена е като Анеза Гонджа Бояджиу на 26 август 1910 г. в Скопие в семейството на албански католици.

Заминава за Британска Индия. Приема монашеското име Тереза и става учителка в Калкута. Основава ордена „Мисионери на милосърдието”. В края на ХХ век той включва 4000 монахини и поддържа многобройни сиропиталища, училища, хосписи и диспансери за болни от СПИН, туберкулоза и проказа. Орденът има клонове в целия свят.

През 2012 г. нейната благотворителна фондация е активна в 133 страни. Тя е една от най-големите световни организации с хуманна цел.

Майка Тереза е живяла в Македония, в Ирландия и в Индия. Тя е част от популярната култура. Нейните мъдри мисли и послания се знаят наизуст от милиони хора. Докосва човешките сърца с вярата, която носи и с личния пример, който дава. Кръстосвайки света, навсякъде развива благотворителна дейност.

През 1979 г. получава Нобелова награда за мир, а през 1992 г. ЮНЕСКО й присъжда също наградата за мир заради нейния принос в образованието.

Умира в Калкута, Индия на 5 септември 1997 г. на 87 години.

Провъзгласена е за Блажена от папа Йоан Павел ІІ през 2003 г., а папа Франциск я канонизира за светица през 2016 г.

Майка Тереза е славна жена и едва ли ще се роди друга като нея.

Мерилин Монро

Мерилин Монро

Тя е една от иконите на поп културата, най-известна в историята на света. Символ на женската атрактивност и сексуалност през 50-те години на миналия век.

Мерилин Монро е една от най-обичаните кинозвезди на Холивуд, фотомодел и манекен. Красотата й наистина подлуди света.

Родена е на 1 юни 1926 г. Има тежко детство. Не знае кой е баща й, а майка й се разболява от параноидна шизофрения и Мерилин преминава през много приемни семейства, без да намери обич и опора.

Малкото беззащитно момиченце, носещо чиста невинност и скрита тъга, се прокрадва в артистичното й излъчване, вдъхновява публиката и провокира широка гама от емоции. Макар че никога не е номинирана за Оскар, тя получава най-добрата награда – любовта и обожанието на хората.

Умира на 36 години през 1962 г. в дома си, Лос Анжелис. Със смъртта си изненадва света. И до днес загадката остава – инцидент ли е било, самоубийство ли, или убийство. Едва ли някога ще се изясни…

В месеците преди смъртта си тя притежава 200 милиона долара. Актриса с огромни приходи, натрупани само за десетилетие.

Заради противоречията в нейната личност и крайностите, до които стига в живота си, и за неповторимото си присъствие в изкуството тя е едно от най-популярните женски лица в историята на света.

Жана Д’Арк

Жана Д'Арк

Френска героиня от 15 век. След нейната мъченическа смърт многобройни произведения на литературата, рисуването, скулптурата и други изкуства популяризират образа й.

Жана Д’Арк е селянка, родена в Източна Франция през 1412 г. Вярвала, че Бог я изпраща да поведе страната си към победа в 100 годишната война с англичаните.

Младото момиче нямало никаква военна подготовка, но убедило принц Шарл дьо Валоа, че може да ръководи френската армия в обсадения град Орлеан.

Деморализираната войска се стегнала и се преобразила, вдъхновена от обаянието на Орлеанската дева – така наричали Жана Д’Арк . Поведена от нея, армията извоювала победа.

Бургундите я заловили в плен и я продали на англичаните. Затова че вдигнала ръка срещу Англия, била осъдена на смърт. Англичаните й скалъпили серия обвинения, обявили я за вещица и еретичка. На 30 май 1431 г. е изгорена на клада.

С героичните си дела и смъртта си 19 годишната девойка се превърнала в свята икона за Франция и символ на свободния дух за онеправданите по света.

Мадона

Мадона

Мадона Луиз Чиконе е американска певица. Родена е в Бей Сити, Мичиган на 16 август 1958 г. Баща й е италианец по произход, а майката има френски корени. Майка й умира, когато Мадона е още на 5 години.

Тя не е известна само със своето пеене. Също е и автор-композитор, актриса и олицетворение на разкрепостената любов. Твори внушителни визуални образи в музикалните си видеоклипове и на сцената.

Мадона е продала повече от 300 милиона дискове в целия свят. Това я прави „най-продаваната актриса за всички времена” – така е вписана в „Рекордите на Гинес”.

Певицата има голям принос за създаването и развитието на различни благотворителни организации. Помага на хиляди хора, изпаднали в крайна бедност.

Ане Франк

Ане Франк

Ане Франк е германска еврейка, позната на света като една от жертвите на Холокоста. Тя става популярна посмъртно след публикуването на нейния дневник. Той документира реално 2 години от живота на авторката, когато се е укривала със своето семейство от нацистите в една къща в Амстердам. Скривалището им е разкрито и всички са изпратени в лагерите на смъртта.

Ане Франк умира на 15 години в концентрационния лагер Берген – Белзен през февруари или март на 1945 г. Но дневникът й остава скрит в къщата, където са се укривали.

Баща й оцелява в лагера и след края на войната публикува дневника на дъщеря си. Така посмъртно сбъдва нейната мечта да бъде писателка. Дневникът е отпечатан със заглавие „Задната къща”.

След излизането на книгата Ане Франк става толкова популярна, че е основан биографичен музей, посветен на живота й. Той се нарича „Къщата на Ане Франк” и отваря врати през 1960 г.

През юни 1999 г. сп. „TIME” публикува специално издание „TIME 100”, в което Ане Франк е избрана като една от „героите икони”.

Флоранс Найтингел

Флоранс Найтингел

Английска медицинска сестра, автор, статистик и общественик. Вярвала, че е призвана от Бога да бъде медицинска сестра. Тя полага основите на съвременната болнична грижа и на професионалното образование за медицинските сестри.

Нейната прогресивна дейност се проявява по време на Кримската война, когато тя ръководи мисия от 38 медицински сестри по полевите болници. Заради нощните й обиколки сред ранените войници започват да я наричат „Дамата със светлинката” или „Дамата с лампата”.

Констатира, че хигиената и инсталацията в лазаретите са в ужасно състояние. Изпраща апел до „TIME” за правителствена намеса. За 6 месеца смъртността сред ранените войници е намалена от 42 % на 2 %.

През 1860 г. създава училище за медицински сестри към болницата „Сейнт Томас” в Лондон. Това е първото сестринско светско училище в света.

Флоранс Найтингейл прави революция в санитарната сфера и създава нов облик на професията медицинска сестра. Има огромен принос за английската еманципация.

В знак на признателност Международният ден на медицинските сестри се чества на нейния рожден ден – 12 май.

Валентина Терешкова

Валентина Терешкова

Валентина Терешкова е руски космонавт, инженер и политик. Тя е първата жена, полетяла в Космоса. Била е избрана между 400 кандидати, борещи се за честта да полетят с ракета.

Тя излита на 16 юни 1963 г. с мисията „Восток 6”.

Валентина Терешкова е единствената жена в света, направила 48 обиколки около планетата Земя в самостоятелни мисии.

През 1969 г. става член на Комунистическата партия на СССР. След разпадането на съюза остава активна в руската политика. Обявена е за герой на пост-съветска Русия. Тя е легенда в света.

Евита Перон

Евита Перон

Ева Перон, по-известна като Евита, произхожда от бедно семейство, но се превръща в най-влиятелна фигура в историята на Аржентина.

Изгрява в публичното пространство като актриса. Става втора съпруга на аржентинския президент Хуан Перон и е първа дама на Аржентина от 1946 г. до смъртта си през 1952 година.

Излиза на преден план като лидер на Женската партия и на про-перонистките профсъюзи. Смела, сърцата жена и даровит оратор, тя се превръща в защитник на бедните и нещастните.

Развива огромна благотворителна дейност, организира много дарителски кампании. Основава благотворителна фондация „Ева Перон”.

Умира на 33 години от рак. И след смъртта си продължава да очарова хората по света. Образът й оживява в мюзикъла на Андрю Лойд Уебър и Т. Райс „Евита”, който по-късно е адаптиран за филм с участието на Мадона. Така Евита постига още по-голяма популярност в света.

Източник: Le toplist

Превод и редакция: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *