СВОБОДНО ВРЕМЕ

Мисията възможна: Да оцелеем след коледното пазаруване

Празниците наближават, а с тях и голямото пазаруване. Докато за някои, шопингът е досадно задължение (мъже, къде сте?), други го приемат по-скоро като приключение, което разтоварва стреса и банковата сметка. Няма значение в коя група се причисляваме, защото и тази година подаръци ще има. За да напълним празничната кошница с благинки и все пак да не останем на минус, сме ви подготвили няколко умни трика как да пазаруваме, без да се разорим.

Измислете изненадите предварително. По-лесно ще ви е не само да се ориентирате в големия избор, който всички вериги ни предоставят тези дни, а и няма да се изкушавате, когато ви се предлагат други продукти или идеи. Понякога човек се колебае какво да подари и лесно може да се подведе по нещо ненужно. Най-добре е да имате ясна представа какво искате и тогава да пристъпите към търсене.

– Потърсете на различни места. Много често един продукт или услуга може да ни струва скъпо на едно място, а на друго цената да е по-ниска. Дайте си търпение и се разровете. Прегледайте сайтовете, сравнете цените и пазарувайте умно. Ако се налага, поръчайте от друг град или страна – понякога дори и с доставка, може да спестите повече.

– Оглеждайте се за намаления. Промоциите са хубаво нещо, но трябва да внимаваме. Купете само това, което ви трябва. Не се подлъгвайте и не харчете излишни пари за вещи, които не са ви нужни в момента. Разгледайте какви отстъпки от реалните цени ви се предлагат по празниците и ако ви се сторят добри – не се колебайте.

– Винаги залагайте на качеството. Като добри клиенти трябва винаги да се ориентираме и да сравняваме избрания продукт с друг, невинаги ниската цена носи желаното качество. Консултирайте се с други потребители, поискайте и по-експертно мнение, ако ще правите покупка, независимо от цената, трябва да сте наясно за какво харчите спестяванията си. Разумно вложените средства, особено дългосрочно, винаги са по-добрата идея.

– Не е време за заеми. Не задлъжнявайте излишно. Помислете нужно ли е да теглите кредити и необмислени заеми за подаръци, или ненавременни ваканции. Празниците минават бързо, но кредитът остава.

– Къде да пренесем празника? Знаем, че мястото не е от значение, най-важнo е с кого ще споделим хубавите мигове. Но все пак трябва да решим къде ще празнуваме. Ако изберете уюта на дома си – пригответе подбрано меню, което лесно може да изпълните. Не пилейте – най-добре е храната да бъде разнообразна, рецепти по семейна традиция или експериментирайте с ваши идеи, а количеството ястия да не е прекалено. Нека гостите успеят да опитат от всичко, което сте приготвили. Ако ще празнувате навън – преценете добре мястото. Изберете къде обстановката, музиката, празничното меню и цените ще са по ваш вкус. Преценете съответства ли предложеното на сумата, която ще заплатите. Ако не сте сигурни, разпитайте приятели и близки или потърсете мнения на клиенти, които са били на същото място.

На Коледа нека не пестим единствено любовта, която раздаваме.

Автор: Мария Недева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *