ЗДРАВЕ

Менопауза – заместваща хормонална терапия

Заместващата хормонална терапия е истинско спасение за жените по време на менопаузата.

Но винаги ли ползите от нея са повече от вредите?

Като начало, тя се изписва само за менопауза, а началото й може да се определи от гинеколог. Симптомите са разнообразни и понякога си струва и консултация с ендокринолог. Безсънието, сърцебиенето, топлите вълни, лошото настроение, високото кръвно, ниското либидо – всичко това говори за начало на менопаузата. Това, което дамите правят, обаче, е да отидат на психиатър, невролог, масажист… Единственият правилен ход е да  свържат всички симптоми в едно и към това да  добавят и нередовната менструация.

За кого е предназначена заместващата хормонална терапия?

Ако менопаузата има леко проявление, лекарят ще ви изпише витамини, някакво симптоматично лечение, автотренинг и препарати на основата на фитоестрогени. В случай, че климаксът пречи на нормалния начин на живот, трябва да се приложи заместваща хормонална терапия.

Около 30% от жените в тази възраст имат противопоказания за тази терапия. Това са проблеми с бъбреците и черния дроб, варикоза, хипертония, камъни в жлъчката.  Терапията не се назначава и на пушачки, защото съчетанието води до тромбоза. Изключително внимателно трябва да се подхожда и към пациентки със захарен диабет тип 2. За да се изключат рисковете трябва да се направят предварителни изследвания – мамография, изследване функциите на бъбреците и щитовидната жлеза, общ кръвен тест и изследване за съсирване, ако е необходимо.

Как се подбира правилната заместваща хормонална терапия?

Има два типа препарати за заместваща хормонална терапия. Когато все още има менструация, препаратите са двуфазни, а когато менструацията е спряла- монофазни препарати. В първата група има повече хормони, а във втората – по-малко. Обикновено на жените над 50 години се назначава монофазна терапия.

Съществуват много препарати и всеки е със своите особености, така че лекарят трябва да определи точния медикамент. Лекарствата са под формата на таблетки, гелове, пластири и подкожни импланти. При наличие на гастрит, таблетки не се пият. Ако имате дерматит, най-добри са таблетките.

Колко време продължава заместващата хормонална терапия?

Има така наречен „прозорец“ за назначаване на лечението и това са първите 5 години след началото на менопаузата и не повече. Терапия след този срок се смята за неоправдана.

Колко бързо лекарствата могат да премахнат проявленията на климакса?

Обикновено проблемите преминават 14-20 дни след началото на терапията.

Вреди ли заместващата хормонална терапия на здравето като цяло?

Изследванията показват, че терапията намалява рисковете за проблем със сърдечно-съдовата система. Освен това, се бори с остеопорозата, запазва еластичността на кожата и съхранява младостта на жената за по-дълго време. Терапията предпазва и от качването на излишни килограми, което се случва в периода на менопаузата.

Продължава ли организмът да изработва собствени хормони или терапията  прекратява това?

Жената продължава да произвежда хормони, но те са недостатъчни и точно за това е нужна заместващата хормонална терапия – за да допълни необходимите хормони.

Необходима ли е контрацепция по време на заместващата хормонална терапия?

Ако климаксът вече се е проявил, но все още има менструация, това означава, че  е възможна и овулация и трябва да се вземат предпазни марки. Заместващата хормонална терапия не предпазва от бременност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *