СВОБОДНО ВРЕМЕ

Къде по света се купуват лукс имоти, и какви са луксозните имоти в България

Въпреки че цените на луксозните имоти могат да варират, едно общо нещо за тях е, че те предоставят изключителен комфорт, лукс и престиж. За много хора, инвестицията в луксозен имот е начин да се насладят на парите си, да си осигурят уникален дом, маркер на престижа и успеха в бизнес средите. Има няколко фактора, които правят луксозните имоти атрактивни за инвестиции. Най-важният е потенциалът за възвръщаемост на инвестицията. Луксозните имоти обикновено задържат стойността си добре, а в някои случаи дори могат да се поскъпнат с времето. Те предлагат и възможност за отдаване под наем, което може да донесе допълнителни приходи.

Растящото търсене на луксозни жилища в световен мащаб изтласка Дубай пред Хонконг по стойност и брой на сделките със скъпи имоти. Той е бил най-оживеният пазар за жилища с 92 сделки на обща стойност 1,7 млрд. долара, сочат данни на консултантската компания Knight Frank през 2022 г. 

За сравнение, Хонконг е регистрирал 67 сделки на обща стойност 988 млн. долара, а Ню Йорк е набрал 942 млн. долара с 58 сделки.

Средната стойност на сделките с луксозни имоти може да варира в голяма степен, тъй като тя зависи от локацията, размера, състоянието и други фактори. В Европа, например, средната цена на луксозен имот може да бъде между няколко милиона евро до десетки милиони евро или повече за най-елитните имоти в престижни райони като Лондон, Париж или Монако.

В Дубай, цените на луксозните имоти също могат да бъдат значителни. Например, апартаменти в най-известните небостъргачи в Дубай могат да струват и 4, и 50 милиона евро.

Пазарът на имоти в Европа е в пика си

Къща на слънчев бряг в Португалия или луксозен апартамент в Брюксел? Европа предлага изобилие от луксозни имоти. 

Последните данни на Евростат показват, че петнадесет държави са регистрирали годишно увеличение на цените на недвижимите имоти през третото тримесечие на 2022 г. Но къде са били най-високите покачвания на цените? 

Добрата новина за собствениците на жилища е, че цените на жилищата в ЕС постоянно се повишават през последното десетилетие – което не е фантастично за вашата банкова сметка, ако все още не сте на стълбата на имотите.

В Европа, например, средната цена на луксозен имот може да бъде между няколко милиона евро до десетки милиони евро или повече за най-елитните имоти в престижни райони като Лондон, Париж или Монако.

Изследване на Европейската комисия показва изменението както наемите, така и в цените на жилищата между 2010 г. и 2022 г. Според данните разходите за закупуване на нов имот са се увеличили с 45%, а от 2015 г. нататък този ръст се ускорява. Дори по време на пандемията европейският пазар на имоти поддържаше положителен растеж, движен от изключително ниските лихви и увеличеното търсене.

По данни на портала Реалистимо, в София се продават все по-често луксозни имоти за над един милион евро. Луксозното строителство в България е все по-голям пазар, а качеството става по-добро с годините.

Все повече българи инвестират в имоти, като луксозния сектор за наеми тепърва ще се развива. Очаква се в близките 5 години предлагането на лукс имоти под наем да се увеличи значително в регионите на големите четири града в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *