УСПЕШНА

Компанията на Йордан Дъбов е единствената в Европа, спечелила аукциони за шест кафета от Cup of Excellence

Българската компания DABOV Specialty Coffee изпраща 2023 година със задоволството, че за пореден път успя да представи кафета, оставили ярка диря на най-престижното състезание за спешълти кафе в света – Cup of Excellence. Нещо повече, това е единствената компания в Европа, успяла да спечели толкова спешълти кафета от Cup of Excellence за една година – цели 6. И една от малкото в света, които могат да се похвалят с подобно постижение.

Самото участие на Cup of Excellence се смята за изключително постижение, дори и да не успееш да завършиш в тройката или да спечелиш. Подборът на участници в надпреварата е изключително комплексен и стриктен, а хиляди фермери остават “зад борда” с надеждата, че следващият път ще успеят да се класират за участие. За жури са канени някои от най-уважаваните хора в спешълти кафе индустрията, сред които и българският “кафетърсач” Йордан Дъбов.

След приключване на Cup of Excellence, традиционно идва времето на търговете, когато компании от цял свят наддават за честта да получат от най-добрите спешълти кафета на планетата. Самите аукциони са не по-малко оспорвани от самото състезание, а макар и с цената на много усилия и търпение, DABOV Specialty Coffee успява да се пребори за някои от най-качествените кафета на COE, които да предложи на своите клиенти. Кафетата от тези аукциони са лимитирани, понякога по 30 кг. и се разпродават бързо. Цените летят в космоса, след като звездно жури определи вкусовете и ароматите на дадените кафета, определени за най-добрите за дадена година и дадена държава.

Дъбов

Освен че е единствената европейска компания, преборила се на аукционите за цели шест кафета от Cup of Excellence, екипът на Йордан Дъбов е и сред малкото световни брандове изобщо, сдобиващи се с толкова много кафета от състезанието на годишна база. 

Пример за това е битката за спешълти кафето “Монтеверде”, което завършва на 21-о място в Cup of Excellence с актив от 87.56 точки по специалната стобална система. Компанията на Йордан Дъбов участва в аукцион, продължил цели шест часа, преди в крайна сметка да успее да спечели кафето от фермата “Монтеверде”. 

През 2023 година българската компания спечели още аукциони за кафета от Мексико, Коста Рика, Перу и Бразилия, с което допълни богатите си каталози от предложения в сферата на Cup of Excellence спешълти кафетата. 

От Коста Рика до българските ценители пристигна кафето от фермата “Дон Данило”, което е налично и в момента. През 2023 година това кафе се класира на 11-о място в Cup of Excellence, а вкусовите му нотки изненадват приятно с нежно и деликатно усещане за мед, кайсия и жасмин.

Фермата “Дон Данило” е семейно учреждение, което се намира на 1600 метра надморска височина и функционира от повече от 60 години. Занаятът в отглеждането на кафе се предава от поколение на поколение, което и съхранява семейния бизнес.

На 30 ноември се проведе и аукцион, по време на който хората на Йордан Дъбов спечелиха спешълти кафе, финиширало на седмо място в Cup of Excellence в Перу – кафето от фермата “Ел Пиньо” на Едилберто Бермео. То е от редкия тип “Гейша” и с вкус на жасмин, кайсия и карамел, като скоро ще достигне и до българските почитатели на спешълти кафето.

Не на последно място, от аукциона в Бразилия бе спечелено и спешълти кафе от фермата “Екоагрокола”, чийто собственици са гостували на България. Повечето кафета в търга са изкупени от държави извън Европа, докато от Европа сред победителите са единствено компании от Германия, Норвегия и България – тази на Йордан Дъбов. 

Дъбов

През тази година за първи път на аукциона в Бразилия се въведе разграничаване по процесиране, а българският бранд спечели кафе от т.нар. “експериментален” лот – кафе, което е процесирано едновременно по мокър и сух метод с уникални обработки, гарантиращи, че не се въвеждат каквито и да е добавки, различни от вода.

През 2023 година екипът на Йордан Дъбов спечели и две спешълти кафета от Мексико, участници на Cup of Excellence и завършили на второ и десето място.

Йордан Дъбов е най-известният български “кафетърсач”, който през годините се превърна в уважавана фигура в спешълти кафе индустрията в световен мащаб. Обиколил няколко континента и редица държави в търсене на най-доброто спешълти кафе, Йордан Дъбов продължава успешно да популяризира тази индустрия и у нас. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *