ДОМАКИНСТВО

Кои одеяла се перат най-трудно и защо

Всеки човек понякога пере одеялата и завивките си, като това най-често се прави в домашни условия. За разлика от чаршафите, които се поставят в пералнята средно веднъж в седмицата, завивките, особено ако се поставят в калъвки, се перат доста по-рядко, например по веднъж на сезон.

Повечето завивки, особено олекотените, могат доста лесно да се перат в пералня, като е достатъчно единствено да се следи за указанията по етикета. Има, обаче, одеяла, чиято изработка или материя не позволява или поне прави изключително трудно прането в домашна среда. Един такъв пример са вълнените одеяла.

Обърнахме се към специалисти от TeamClean.bg, което е едно от най-популярните имена в областта в София. Попитахме ги кой тип завивки е препоръчително да се оставят в ръцете на професионалистите и защо.

Кои одеяла се перат най-трудно

Макар че всяка една завивка, независимо от нейната материя и размери, изисква определено внимание при пране, несъмнено най-трудни се оказват вълнените одеяла. Справянето с тях в домашна среда е живо мъчение.

Те са в повечето случаи изключително обемисти и трудно се събират дори и в по-големи перални машини. Самият характер на тъканта ги прави да изглеждат големи и да се събират трудно в пералнята. А както може би знаете, за да пере правилно и за да не се повреди, машината трябва да бъде свободна на една трета.

Друг проблем при вълнените одеяла е, че те са много чувствителни към температурата, на която се перат. Особено внимание се изисква и към препаратите. Ако водата е твърде гореща или препаратите много силни, одеялата могат да се раздърпат, свият или пък деформират по друг начин.

Не на последно място трябва да се каже и за сушенето. То става изключително трудно и е добре да се прави в условията на много сухо и горещо време. В противен случай, вълната ще съхне твърде бавно, ще има вероятност да започне да мирише и мухлясва.

Ето защо от TeamClean.bg препоръчват да перем вълнените завивки само с помощта на фирма за пране на одеяла, тъй като така ще си спестим доста време и средства, да не говорим за безкрайните главоболия, от които е се лишим докато се справим с тази задача.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *