СВОБОДНО ВРЕМЕ

Как работи оранжерията

Всяка вила с голям и хубав двор, без значение дали край града или на село, има нужда от оранжерия (разгледайте предложенията на TeMax.bg). Там можете да отглеждате цветя и зеленчуци, които обикновено не биха оцелели при съответния климат или поне биха изпаднали в хибернация за зимния сезон. Разбирането на това как работи този тип градинско приспособление ще ви помогне да извлечете максимума от него.

Как функционира оранжерията

Растенията се нуждаят от светлина, топлина, въздух, вода и хранителни вещества за да живеят, като различните растения имат различни изисквания за всяка от тези потребности. Оранжерията ви осигурява светлина и топлина, но останалото зависи от вас.

Светлината влиза вътре

Оранжериите са направени от предимно полупрозрачни материали, като стъкло или прозрачна пластмаса. Това дава на растенията вътре максимален достъп до слънчева светлина.

Топлината се абсорбира

Когато светлината попадне в преградите на оранжерията, тя се абсорбира от растенията, земята и всичко останало в оранжерията, превръщайки я в инфрачервена енергия (известна още като топлина) в процеса. Колкото по-тъмна е повърхността, толкова повече енергия тя може да поеме и да се превърне в топлина.

Топлината попада в капан

След като светлинната енергия се преобразува в инфрачервена енергия (топлина), тя вече има различна дължина на вълната. Тази промяна прави така, че топлината да не може лесно да излезе от стъклените стени на оранжерията. По тази причина влизането е лесно, но излизането на топлината вече е по-трудна задача.

Важно:

Тъй като за този процес е нужна слънчева светлина, оранжериите са много ефикасни на места със слънчев климат, пък бил той и студен през зимата.

Какво да направим, когато няма слънце

Пластмасата или стъклото, които съставляват по-голямата част от покритието на оранжерията, пропускат максимално количество светлина, но са лош изолатор (не държат топлината вътре за дълго).

Докато слънцето грее, това няма значение, защото светлинната енергия навлиза по-бързо, отколкото топлината може да излезе от парника. Но през нощта цялата тази топлинна енергия бързо ще напусне съоръжението, което ще остави вашите растения на милостта на по-ниски нощни температури.

Съхраняване на топлина през деня

Различните материали задържат в себе си различни количества топлинна енергия според експертите в Temax.bg, за да се нагреят. Материалите, които могат да задържат топлината в оранжерията за през нощта са много, но най-много се отличават следните:

  • Камък
  • Тухла
  • Вода

Поставянето на каменна настилка по пътеките и оформянето на тухлени лехи може да позволи да повишите с няколко градуса температурата  паника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *