УСПЕШНА

Как да направите така, че да запомните нечие име?

Вероятно на всеки от нас се е случвало – запознаваме се с нов човек, а само пет минути по-късно вече не помним името му. Често това може да доведе до конфузни ситуации впоследствие, особено ако трябва отново да общуваме с въпросния човек. Да си го кажем направо – неловко е. Представете си само – човекът срещу вас ви поздравява по име, а вие можете само да отвърнете с едно „Здравей“

Не по-малко неприятно е да присъствате на бизнес среща, която може да доведе до успехи в професионален план за вас. Запознавате с няколко нови партньори, но малко след това вече не помните имената им.

Какво да правим в такава ситуация? Единият вариант е просто да признаете на съответния човек, че сте забравили името му. Ако той/тя обаче няма чувство за хумор, това може да доведе до негативно впечатление от отсрещната страна.

Може обаче да пробвате една хитрина.

Ако искате да сте сигурни, че ще запомните името на въпросния човек, попитайте го специално с какво се занимава. Защо забравяме имената на хората? Защото мозъкът ни има навика да се концентрира върху по-важни неща за самия него – като да направите хубаво впечатление на човека и да запомните най-вече лицето му. Но не и името. Според някои направени проучвания, ако вие знаете с какво се занимава въпросният човек, тогава ще успеете да изградите някакъв вид логическа връзка между името, лицето му и работата му. Така ще имате и по-голям шанс да запомните името му.

А ето и още една хитринка, бонус от нас.

Когато някой ви каже името си, повторете го на глас. Така вашият мозък ще бъде „изигран“ да приеме, че тази нова информация е важна за вас. По време на разговор използвайте името още няколко пъти. Например: „Да, Мария, съгласна съм с вас“. Така не само ще запомните името, но и ще оставите впечатление във вашия събеседник, че разговорът е важен за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *