СЕМЕЙСТВО

Как да се избавим от тормоза, прикрит зад “обичам те”?

Модерно общество, общество на нови технологии, бързи коли, разрастваща се икономика и прочее, и прочее… Модерно общество, но стар манталитет; нови технологии, но стари разбирания. Общуването се е загубило някъде между емоджито и лайка в мрежата, но по-лошото е, че шамарът не се е.

35% от жените по света стават жертва на физическо и/или на сексуално насилие, но някои източници сочат, че 70% от жените биват подложени на такова от своя партньор. В България този процент е 28: на жените, които са преживели насилие от 15годишна възраст насетне. 

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие. Официално. А неофициално? 

Та, замисляли ли сте се колко жени страдат от този „шамар”?! От шамара, породен от ръката, която до вчера е подарявала цветя?! Замисляли ли сте се, че това би могла да бъде жената, която стоя до вас днес в автобуса? Или тази от магазина? Или съседката? Или самите ние? Защото: имунизирани няма! 

Истината е, че са засегнати много повече жени, отколкото можем да си представим. Истината е, че трябва да прогледнем, да направим нещо. 

XXI век – век на разрастваща се търговия, но в случая не на тази, която силно вълнува човешките нужди, а търговия на женско самоуважение, гордост и надежди. Живеем в свят с прикрито насилие зад четири стени. Това насилие не е само синината под окото или шамарът, това насилие е и психическо. 

Много по-често отколкото бихме искали, някъде между някои четири стени един мъж, който „много обича”, срива съзнанието и душата на една жена, която вярва в любовта му и чака той да прогледне. Защото тези жени вярват, че той ще се промени, че се държи така, защото е изморен, защото просто е бил ядосан, защото тя го е ядосала, защото все не прави нещо както трябва. И така освен срината психика, има налице шамар, после синина, счупена кост, спешното и така докога? 

Докато светът не прогледне! Докато жената не прогледне отвъд маската „обичам те, затова те ударих”, „бях изнервен, затова те ударих”, „не правиш нищо както трябва, затова те ударих” и прочее. Защото побоят над жени е най-масовото посегателство върху населението. Този, който обича, не посяга, а това, което правим, няма никога да е заслужаващо удар. 

Недейте да мълчите! Събудете се! Мълчанието е онова, което убива много повече жени от едни от най-коварните болести. 

Дайте глас на това, което ви се случва, оставете съзнанието си да прогледне. Стиснете силно зъби и разберете, че човекът, който стои пред вас, не е така примерния съпруг, за когото го смятате вие и обществото, не е галантен, не е любящ, не е внимателен и не е всичко онова, което той ви кара да си мислите, че е. 

Най-изкусната черта на насилника е манипулацията. Човекът Х ви кара да се чувствате безсилни и вие оставате в тази пасивна позиция, предоставяйки живота си в ръцете му… в буквален и преносен смисъл. 

На първо място приемете факта, че върху вас се упражнява насилие под една или друга форма.

Изход винаги има! 

Той е една малка крачка към разговор с родител, близък или приятел. Сигнализирайте за случващото се, позволете да ви се помогне. Човекът отсреща на първо място разсъждава много по-трезво от вас и би взел много по-добро решение, съотнесено към проблема. Да, при мисълта за едно подобно действие, вероятно страхът обзема цялото ви тяло, но това действие може да създаде основите на един нов живот. 

За съжаление, в много от случаите насилникът изолира жертвата от всичките ѝ близки и приятели. Точно, за да няма към кого да се обърне, когато една такава мисъл мине през ума ѝ

Защото все пак не може да промие съзнанието на цялото ѝ обкръжение и да замъгли здравия им разум, затова просто отстранява това обкръжение. В такива случаи вземете слушалката и се обадете на Горещия телефон +3592 981 76 86, предоставен за анонимна връзка на жертви на домашно насилие. Телефонът е анонимен, защото не е нужно да споменавате имена или лични данни, а отсреща получавате безплатна юридическа консултация, морална и емоционална подкрепа.

И разбира се, най-добрият вариант е консултацията със специалист. В България, за наша радост, има такива. В кризисния център на фондация „Асоциация Анимус” и други ще ви бъде предложена незабавна психологическа помощ по всяко време на денонощието. Оставяме телефон тук: 0800 1 8676 или 02 981 7686.

Не чакайте! Да, ще извървите дълъг и тежък път към оправяне на съзнанието си след филма на ужасите, наречен „домашно насилие“, но важното ще бъде, че е свършил, а след него започва нов, чийто сценарист ще бъдете самите вие! 

Автор: Дария Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *