СЕМЕЙСТВО

Как да направим четенето забавно за децата ни?

Знаете ли, че четенето е едно от най-добрите неща, които можете да направите за образованието на вашето дете? Запознавайки ги със света на книгите, вие им подарявате нови и вълнуващи истории, помагате им да заспиват по-лесно и по-дълбоко и стимулирате тяхната ефективност в училище. Освен това, четенето в детството често прави индивидите читатели през целия им живот!

А читателят през целия живот е ученик през целия живот… И това е много, много важно.

Ето и как да накарате децата да се влюбят в книгите с лекота.

Изберете правилните книги

Превръщането на четенето в забавление започва с избора на книга, която вашето дете ще се радва да чете. Попитайте детето си какви истории то харесва да чете най-много (приключения? фентъзи?) Направете списък с детски книги в тези категории и го използвайте, за да помогнете на детето си да избере какво да прочете всеки следващ път.

Четете на глас

Четенето на глас с детето ви може да добави малко повече вълнение към всяка книга. Направете историята по-забавна, като използвате различни гласове за всеки герой и изразителни нотки за драматичните части. Можете също така да се редувате да четете на глас заедно, избирайки герой, за който всеки ще чете.

Изиграйте историите

Помогнете на детето си да почувства допълнително вълнение от четенето, като използвате неговото въображение. Накарайте го да нарисува снимки на това, което чете, да изиграва отделни сцени, да постави като в куклен спектакъл някой персонаж или пък да измисли алтернативни завършеци на историите. Обещаваме, че ще му хареса.

Направете обособено място за четене

Направете зона за четене или интересна крепост, където вашето дете може да чете и да се отпусне самостоятелно. Добавете одеяла, възглавници и най-различни книги и вашето дете ще има кът за четене, където може да чете книга винаги, когато желанието за това се появи. Едно такова уединено кътче със сигурност ще направи четенето на книгите по-привлекателно занимание за всеки един малчуган.

Направете връзки между книгите и живота

Направете връзки между това, което детето ви чете, и собствения опит на детето ви. Прочетете приключенски книги, преди да предприемете пътуване към къмпинг, книги за динозаври, преди да посетите музей и т.н. Това ще помогне да направите четенето (и ученето) по-вълнуващо за вашето отроче.

Оставяйте и детето ви да си избира книгите

Самостоятелността е много важна при отглеждането и възпитанието на детето ви. Оставете го да си избере каква книга иска да чете. Предоставянето на избор или избор помага на детето ви да почувства, че има повече контрол, така че то ще бъде по-развълнувано да седне с избраната от него книга. Все пак никой не иска да бъде третиран като дете, нали? В същото време, даването на свобода, гласуването на доверие са несравними мотиватори за растеж.

Отидете до библиотеката

Библиотеката е един чудесен ресурс, където детето ви може да намери много книги, комикси и списания, които да прочете. Възползвайте се от селекцията в местната библиотека, като оставите на детето си то само да си избере книга (или две!), която привлича вниманието му.

Направете четенето и ваше хоби

Изключително важно е да дадете добър пример на детето си, когато искате да го научите на каквото и да било – от четене на книги, до редовно оправяне и почистване на стаята и така нататък. В крайна сметка, странно е да искате от него да направи нещо, които вие самите не правите, нали? Винаги трябва да помните, че човешките взаимоотношения са двупосочни и че трябва да давате, когато искате и да получавате.

Иначе сред другите успешни стратегии, с които можете да мотивирате едно дете да чете, са: да окуражите всички възможни форми на образователно и полезно четене, да избирате книги според съответните интереси на децата, да слушате и аудио книги от време на време, те също са много вълнуващи и полезни, да започнете с четенето на поредица, така че да поддържате страстта към четенето на детето ви за по-дълго време и по този начин то постоянно да чака с нетърпение следващото издание от серията, да си направите специален „час за четене“, което много би помогнало при създаването на читателски навик, както и да използвате различни стратегии за четене, на каквито можете да се натъкнете.

Както виждате, макар нашите съвети да са обширни, списъкът с идеи и стратегии е неизчерпаем. Винаги можете да намерите нещо ново, а винаги можете и да измислите сами подход към добрата кауза.

Най-важно е наистина да опитвате по всевъзможни начини, защото с четене можете да изградите една прекрасна личност от вашето дете, която се стреми към знание, възпитание, нови светове и приключения. Всеки успешен човек в историята е бил и добър читател, така че ако искате успех за вашето дете, то със сигурност ще трябва да го „омагьосате“ с приказния свят на литературата. Бъдете добри родители и се постарайте много в това отношение. Възпитайте читател у дома и не след дълго ще видите резултатите. А и един ден самото ви дете от сърце ще ви благодари за това, което сте направили за него. Дерзайте!  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *