СЕМЕЙСТВО

Къде да намерим добра бавачка: опитът и мнението на психолог

Как да изберем надеждни и професионални детегледачки София?

На Запад има определена култура по наемане на детегледачки. Например в Германия има около 40 000 сертифицирани детегледачки, а 2% от тях са мъже. Във Франция съществува и система за държавна подкрепа за родители, които са избрали бавачка, вместо детска градина за своя наследник.

50% от сумата, изразходвана за детегледачки, французите имат право да отписват като данъци. Вероятно затова във Франция раждаемостта се е увеличила, през последните десетилетия.

Къде да потърсим кадърни детегледачки

Смята се, че е най-безопасно е да се търси бавачка, сред препоръките на приятели и познати, но това може да отнеме време. Агенциите за набиране на персонал разполагат с черен списък на детегледачките. Всичко, на което може да разчитате, са документи, препоръчителни писма и собствена интуиция.

Какво съветват психолозите?

Според психолозите първоначалните наблюдения над поведението на кандидатката ще покажат повече от всякакви думи. Забележете, ако бавачката поздрави детето, как самата тя ще отговори. Обсъдете важни моменти в домакинството, особености на режима, почистване и храна.

Вижте как детегледачката комуникира с детето, как то реагира на появата на бавачката. Придържа ли се, кандидатката към същите принципи на възпитание, които са сходни с вашите? Много е важно вие и бавачката да вдъхнете в детето една и съща ценностна система и вашият подход в родителските грижи да е един и същ.

Много детегледачки, които работят по професията от дълго време, събират един вид портфолио: снимка с бившите си ученици, техните рисунки, занаяти и др. Помолете детегледачката да ви покаже свое портфолио. Забележете как говори за децата, с които е работила. Поискайте информация за контакт с предишни работодатели, за да може да общувате директно с тях.

Колкото повече информация имате, толкова по-голяма е вероятността да изберете добра бавачка за детето си.

Какви документи имате право да поискате?

Ако избирате от агенция за детегледачки ще получите всичко необходимо. Ще имате предложения, както за почасово гледане на деца, така и за бавачки за целодневно гледане на деца.

1. Личната карта;

2. Документи за образование (включително свидетелства за специални курсове);

3. Трудова книжка или други документи, потвърждаващи трудовия опит (например препоръки от работодатели, трудови договори);

4. Медицинско за работа.

Съществува и списък на задължителните тестове за персонал, работещ с деца. Това са тестове за патогени на инфекции, за белодробни патологии, за наличие на болести, предавани по полов път и пр.

Ще помогне ли агенция за детегледачки София?

Представители на агенции за подбор на детегледачки твърдят, че е най-безопасно да се търси бавачка с тяхна помощ.

Такива, обаче не носят отговорност за вредите, причинени от служител. Ако се опасявате, че най-сладката бавачка на деца може да изнесе от дома ви всички ценности, гарантирайте си безопасност.

  • Вярваме на децата, на баби и дядовци, но не и на детегледачки.

Нашите родители имат огромен опит и няма да съветват лошо.

Една детегледачка не бива да е инициатор на любовта – мама, татко, баба, дядо, роднини може. Бавачката може да отговори, ако детето я прегръща, но не може да бъде инициатор.

Има бавачки, които се наемат за нещо повече от почасово гледане на деца. Дори повече от целодневно гледане на деца. Такива, често изпълняват ролята на иконом, чистят или пазаруват. Понякога прибират и водят децата на училище и други занимания. Всичко това, обаче се уточнява предварително, още по време на интервю за подбор на детегледачки.

Както виждате, агенциите не дават никакви гаранции.

И какви гаранции може да има, ако в работата е заложен човешки ресурс?

За да намалите рисковете, не забравяйте да инсталирате камери за наблюдение в къщата и да докладвате това на наетата кандидатка.

В заключение:

Най-важното е да внимавате, да наблюдавате поведението на детето и да общувате повече с наетата бавачка.

Ако искате да наемете такава, чрез агенция за детегледачки София, проверете и как работят агенциите за набиране на детегледачки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *