СЕМЕЙСТВО

Изневярата – семейната кутия на Пандора

Изневярата във връзката е нещо подло и грозно, което убива любовта. Въпреки че всички знаят за нейната разрушителна сила, изневери се случват всеки ден навсякъде. И за съжаление, никой не е застрахован.

Когато човек истински обича, много болезнено изживява предателството на другия. Изгубва доверие в него, затваря се в себе си, обвинява се, постоянно се терзае каква е причината любимият да постъпва така.

За изневярата казват, че тя не е толкова в отдаването, колкото в пренебрегването. Боли не от факта, че е бил с някоя друга, а от извода, че си пренебрегната и заменена. За да го прави, явно той предпочита другата и с нея постига истинската близост.

Всъщност склонността към изневяра или е, или не е присъща за някого. До голяма степен това е заложено в човешката природа. Въпрос на гледна точка и на вътрешно убеждение.

Докато сме млади, реагираме бурно и сме непримирими, трудно преглъщаме такива удари във взаимоотношенията си. С годините започваме да гледаме по-философски на нещата. Този проблем чак толкова не ни вълнува, тъй като имаме вече други приоритети и сме разбрали отдавна, че в живота съществуват далеч по-важни неща, за които да се тревожим. Но горчивото усещане остава – то е завинаги.

Когато заподозрат половинката си в измяна, някои жени предприемат безкрайно шпиониране, изискват нескончаеми обяснения, предизвикват разправии, вдигат скандали. Бракът им се превръща в бойно поле и тази вечна битка между двамата съпрузи отнема всичките им сили. А децата са лишени от внимание, от грижа, от спокойствие у дома. Ставайки свидетели на отвратителните свади между техните родители, те страдат. И психичното им здраве е разклатено още от детството.

Други дами пък моментално решават да си отмъщават и хукват да слагат рога на невярната си половинка. И в този случай семейството се превръща в пародия.

Твърди се, че за да се стигне до изневярата на единия от партньорите, вината е и в двамата. И това също донякъде е вярно. Явно има неща, които вие не можете да дадете във връзката, понеже просто не са ви присъщи. Пък и с времето рутината измества романтиката, страстта, загадъчността.

Ако сте жертва на изневяра и заради другата съпругът ви подлага семейството на психически и физически тормоз, престава да изпълнява родителските си задължения, не се грижи за дома ви, проявява се в ролята на насилник, няма нищо добро, което да се очаква от него. Най-хубавите ви години ще минат в унижения, страх, лишения. Бягайте далеч от такъв мъж! И колкото по-скоро го направите, толкова по-добре ще е за вас и децата. Има мъже, които не са за семейство. Не търпете! Разводите са измислени затова.

Ако въпреки извънбрачната си връзка съпругът ви полага усилия да бъде дискретен и не е променил доброто си отношение към вас, отговорен и грижовен е към децата и дома ви, тогава си струва да се борите за него и за всичко онова, което заедно сте градили. Но не го правете с директни декларации, заклинания, сълзи, обвинения, заплахи и панаири. Започнете промяната от себе си.

■ Намерете си стойностно занимание, което да ви изпълва с радост, да ви увлича и ви отвлича  от тъжните мисли на пренебрегната жена.

■ Станете по-предприемчива, по-действена и независима. Не го питайте за всичко, както преди. Покажете му, че не ви е нужно неговото одобрение. Вземайте самостоятелни решения.

■ Отделяйте повече пари от общия бюджет лично за своите нужди. Увеличете социалните си контакти, измисляйте си постоянно неотложни ангажименти, заради които да излизате сред други хора и да отсъствате с часове от вкъщи дори през уикендите. Запишете се на някакъв курс, започнете втора почасова работа, уговаряйте си срещи със стари приятелки, контактувайте с родителите си.

■ Сменете прическата си, стила си на обличане, грижете се за добрата си външност. Не се показвайте пред него в неизряден вид, отпусната и размъкната. Стегнете се! Бъдете кокетка!

■ Създайте около себе си ореол на загадъчност. Дръжте го на известно разстояние, не му отделяйте специалното внимание, което е свикнал да получава от вас. Изградете алюзията, че не ви притежава като вещ и не сте му даденост.

■ Събудете ревността му. Нека ви оглежда с подозрение, а вие се правете, че не забелязвате. Играйте си с чувствата му.

■ В никакъв случай не му показвайте, че страдате или че изпитвате ревност към него. Не го питайте къде отива, нито кога ще се върне. Демонстрирайте радост за свои неща. Нека му стане ясно, че светът не се върти около него.

■ Изненадвайте го ту със страст, ту го охлаждайте с подчертаното си безразличие. Докажете му, че сте си ценност сама за себе си и не сте емоционално зависима от него.

■ Мъжът е ловец по природа и когато усети, че му се изплъзвате, имате си ваши тайни и не му принадлежите, както преди, той ще се почувства пренебрегнат. А вие ще му станете много по-интересна. Вярвайте, че ще започне да полага усилия, за да спечели отново любовта ви.

Известни са хиляди женски хитрини, които можете да приложите, за да съблазните мъжа си отново. И не си губете времето в самосъжаление, а действайте!

Ако човек намери сили и в душата си прости изневярата, то тя е наполовина победена. Има начини! Открийте ги и действайте с такт, за да възстановите семейната хармония!

Съществува стара приказка, че мъжът ти трябва да те знае само от кръста надолу, но не и от кръста нагоре. Тоест никога да не му се позволява да види какво точно става в женското сърце и какви мисли минават през главата ви. Тогава няма да тича след чужди жени, а след вас, защото вие винаги ще бъдете недостижимо предизвикателство и привличаща го загадка. 

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *