ЗДРАВЕ

Херпес на устните – как да си помогнем сами?

Херпесите са изключително неприятни и могат да се появят по цялото тяло. Те са често срещано състояние. Според статистиката около 80  процента от хората се заразяват с вируса. Причината за херпесите е херпес симплекс тип 1 или тип 2. Вирусът от тип 1 засяга устните, носа и брадичката. Вирусът от тип 2 засяга гениталиите и затова се нарича генитален херпес. За да се разбере за кой от двата вируса става въпрос, се прави специално изследване.

Най-често децата се заразяват с вируса от тип 2. Вторият тип засяга младежи след пубертета. Заразяването става най-често чрез директен контакт, целувка, интимни контакти. Възможно е заразата да се пренесе и чрез предмети.

Факторите, които могат да предизвикат появата на херпеси, са: настинка, дълго стоене на слънце, заболявания, при които имунитетът е понижен, по време на менструация, травми по лицето, устата, очите и др. Счита се, че вирусът е в тялото ни през целия ни живот, но се активира само в отделни случаи. Някои хора дори никога не се заразяват, а други, които са заразени, не получават никакви симптоми за наличието на херпес.

Когато имаме херпес на устните, чувстваме сърбеж, болка, парене, подуване. Появяват се и мехурчета. При наличие на херпес избягвайте близък контакт с други хора. Ако не разполагате с крем или лекарствени средства за херпес, можете да използвате алтернативни методи.

  • Билки – те са ефективни и при херпеси. Най-често се използват масло от чаено дърво и градинският чай. Сварете едно пакетче чай и го наложете върху засегнатото от херпес място. Нека престои няколко минути.
  • Лед – използването на кубче лед през час може да помогне за намаляване на болката.
  • Сол – сложете малко количество сол върху херпеса. След 5 минути изплакнете. Имайте предвид, че тази процедура е болезнена, но в същото време е изключително ефективна.
  • Паста за зъби – тя е едно от най-често използваните домашни средства при херпес. Сложете малко количество паста за зъби върху херпеса и оставете да подейства няколко часа. След това отмийте.

При заразен с херпес, трябва всеки член на семейството да разполага с отделни кърпи. Честото миене на ръцете е задължително. Много е важно да не нанасяте грим върху херпеса, защото заболяването ще се задълбочи. След всяко пипане на херпеса, измийте добре ръцете си.

Автор: Катя Благоева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *