ЗДРАВЕ

Гноен хидраденит – диагностициране и лечение

Едно от най-неприятните кожни заболявания носи наименованието гноен хидраденит. Противно на мнението на хора, които не познават болестта, хигиената няма отношение към появата на проблема. Гнойният хидраденит не е заразен и не се предава от човек на човек, но в следващите редове ще научите какво обуславя обострянето му и как да се справим с него.

Характеристика на заболяването

Физическо проявление на гнойния хидраденит

Понякога в чувствителните области като слабини, гърди и най-вече подмишници, се наблюдава появата на малки подкожни бучки. Те са доста болезнени, пукат се и от тях изтича гноен секрет с неприятна миризма. Тези образувания зарастват трудно. В по-голяма част от случаите те се възпаляват отново и отново. 

Този непрекъснат процес води до образуването на обширни области под кожата, подобни на канали, пълни със секрет. В опит да се възстанови, кожата образува дебели белези, които са неприятни на вид и причиняват последващ дискомфорт.

Причини за неговата поява

Обикновено появата на гноен хидраденит се свързва с края на пубертета. Появяват се големи черни точки на места, които се потят, спарват или се търкат интензивно в тялото и дрехите. Обикновено причината е запушване на космени фоликули. Събраният секрет постепенно образува бучки, които в определен момент се пукат. 

При гнойния хидраденит тенденцията е към влошаване, водейки със себе си много неприятни за страдащия последици. Освен непрекъсната физическа болка, това заболяване нанася тежки емоционални щети върху психиката на болния. Той се чувства постоянно притеснен, потиснат и ограничава контактите си максимално.

Предпоставки и превенция на гнойния хидраденит

За решаването на проблема е необходимо да се предприеме комбинирано лечение, ограничаващо усложненията и продължаващото им задълбочаване. Това означава намеса по всички фронтове – медикаментозно, хирургически, с психологична подкрепа.

Причини за развитие на заболяването

Точната причина за появата на гноен хидраденит не може да бъде посочена. Има обаче редица фактори, които се смята, че допринасят за това. Към тях спадат тютюнопушене, затлъстяване, хормонални проблеми, генетична предразположеност, пол, възраст и дори раса.

Факт е, че жените страдат много по-често от това заболяване, което се появява между 20-ата и 30-ата им година. Рискът от развитие се увеличава многократно, ако пубертетът е придружен от тежко акне. Други чести причини са чревните възпаления, диабетът, метаболитен синдром, артрит.

Как да го разпознаем?

Най-отличителен и разпознаваем симптом е наличието на гнойни канали, излъчващи неприятна миризма. Нелекуван, гнойният хидраденит причинява сраствания и удебелявания на кожата, които могат да ограничат движенията в голяма степен. 

Като следствие от запушванията често се блокира дренажът на лимфната система. Това води след себе си отоци на краката, ръцете и гениталиите. В някои случаи се стига и до развитие на кожен рак. Социалната страна на проблема е също много тежка. Болният се подлага на доброволна изолация, страда от депресия, тревожност и други психически проблеми.

гноен хидраденит

Диагностициране и свързани заболявания

Ранната диагностика е от решаващо значение за ефикасен и бърз резултат от лечението. За целта болният не трябва да отлага посещението си при специалист по кожни болести.

Видимите и характерни признаци, насочващи към поставяне на такава диагноза, са:

 • Червени и подути участъци в областта на гениталиите, ануса, гърдите, подмишниците;
 • Изтичане на гноен секрет при натиск;
 • Излъчване на неприятна миризма;
 • Сърбеж в засегнатите области.

При голям процент от случаите се потвърждава и наличие на някое от следните заболявания:

 • Чревни възпаления – в голям процент от случаите се наблюдава успоредно развитие на двата проблема. Болест на Крон и улцерозен колит са състояния, за които непременно се проверява с поставянето на диагноза;
 • Метаболитен синдром – тук се причисляват състоянията на тежко затлъстяване, инсулинова резистентност, високи холестерол и кръвно налягане, уплътнени кръвоносни съдове. Според някои проучвания се открива зависимост между двата здравословни проблема;
 • Акне – възпаляващо се и силно изразено акне по време на пубертета е също симптом, който често има отношение към последващо развитие на хидраденитис;

Лечение на гноен хидраденит

Както споменахме, традиционно лечението включва комплекс от няколко различни метода:

Медикаментозно лечение 

 • Прием на антибиотици орално и за мазане на поразените участъци;
 • Прилагане на противовъзпалителни средства;
 • Инжектиране на обезболяващи.

Хирургично лечение

 • Дрениране на възпалени участъци;
 • Отстраняване на кожните сраствания и белези;
 • Обработка с лазер.

Психологична терапия

 • Консултация със специалист психолог;
 • Прилагане на техники за намаляване на стреса;
 • Дългосрочни сеанси, съпътстващи лечението и възстановителния процес.

Добрата новина за страдащите от хидраденит е, че за успешно му третиране от няколко години насам се прилага т.н. биологични медикаменти. Те дават много добри резултати и са лъч надежда за болните.

Как страдащият може да облекчи състоянието си?

Няколко прости техники могат да помогнат за ограничаване разпространението на лезии и възпаления.

 • Редовни топли компреси на засегнатата зона;
 • Използване на антисептичен и антибактериален сапун;
 • Ограничаване на влагата;
 • Избягване на изкуствени материи;
 • Изключване на тесните дрехи от гардероба;
 • Преустановяване на бръсненето в участъците;
 • Никакво използване на дезодоранти – нанасяйте само козметика с натурални противовъзпалителни съставки;
 • Физическа активност, хранителни добавки по лекарска преценка, балансирано хранене и редуциране на теглото.

Ако имате склонност към акне или забележите някой от признаците, за които говорихме, не отлагайте посещението при дерматолог. Консултирайте се със специалист и се погрижете за здравето си своевременно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *