ЗДРАВЕ

Домашен мехлем със зехтин и невен – помага при ухапвания и гъбички

В днешно време лекарствата са доста скъпи, а и за много от тях не сме сигурни, че са достатъчно ефективни. Заради това много хора си правят собствени лекове, с които да облекчат проблемите си. В това число влиза и добрият стар домашен мехлем, който присъства в голяма част от къщите на българите.

Днес ще ви представим домашен мехлем със зехтин и невен, който помага при различни казуси. В това число влизат синини, ожулвания, изгарания, ухапвания от насекоми, екземи, псориазис, инфекции от гъбички и т.н.

Можете да сте сигурни, че това е продукт без никакви консерванти, който действа благосклонно на кожата и няма да ви създаде проблеми. Още по-хубавото е, че съставките се намират лесно и няма да ви е чак такъв проблем да си ги набавите.

Ето и кои са съставките на този чудесен домашен мехлем:

  • 2 ч.ч. зехтин (студено пресован)
  • 3/4 ч.ч. изсушени цветове от невен
  • 3 с.л. кокосово масло
  • 1/2 ч.ч. разтопен пчелен восък
  • 5 с.л. масло от карите
  • 5 капки масло от чаено дърво
  • 5 капки лавандулово масло

Как да си приготвите този домашен мехлем?

Намерете си подходящ съд и смесете зехтина, кокосовото масло и невена. На водна баня варете на слаб огън между 3 и 4 часа. Прецедете внимателно маслото – трябва да сте сигурни, че не остават никакви частици от билката.

Вземете отделен съд и отново на водна баня разтопете маслото и пчелния восък. Получената смес добавете към зехтиновата. Разбъркайте всичко. В самия край сложете етеричните масла от лавандула и чаено дърво.

Би трябвало да получите гладка смес, която следва да съхранявате в бурканчета с капачки. Затворете бурканите след като мехлемът се втвърди.

Честито, вече си имате собствен домашен мехлем от зехтин и невен! Разполагате с един естествен и натурален продукт, който не съдържа така вредните консерванти, които в днешно време са практически навсякъде. Можете да го ползвате една-две години без никакви проблеми. Пожелаваме ви успешно лечение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *