Ето какво ще стане, ако всеки ден похапваме черен пипер
Подправките не само овкусяват допълнително ястията, но имат и целебно действие. В българската национална кухня първенство по употреба води любимият ни черен пипер. На зърна или смлян, със своя силен аромат и с пикантния си вкус е любимата ни традиционна подправка.
Редовната консумация на чер пипер е изключително полезна за организма. Той има благоприятно въздействие за нашето здраве. Ето как:
- Преборва простуда и кашлица
В черния пипер има антибактериални вещества, които убиват бактериите и вирусите. Затова той е добра превантивна мярка срещу простудни заболявания. Отпушва дихателните пътища и действа противовъзпалително.
Народната медицина препоръчва при настинка и кашлица сутрин на гладно да се взема по 1 с. л. мед, смесена с 1 кафена лъжичка черен пипер. А вечер да се пие по 1 – 2 чаши червено греяно вино, приготвено на котлона с 1 ч. л. смлян черен пипер. Тази напитка е ефикасно лекарство при възпалено гърло.
- Подобрява храносмилането
Това се дължи на пиперина, съдържащ се в черния пипер. Той улеснява отделянето на стомашни киселини, които ускоряват процеса на храносмилане, както и усвояването на протеините от организма.
- Стимулира дейността на мозъка
Редовната употреба на черен пипер оказва влияние за правилното функциониране на мозъка. Подобрява паметта и действа ободряващо. Забавя развитието на склерозата. Стимулира снабдяването на мозъка с т. нар. хормони на щастието, които възпрепятстват отключването на депресивни разстройства.
- Пречи за образуването на зъбен кариес
Веществото пиперин, намиращо се в черния пипер, притежава противовъзпалителни свойства. Ето защо консумацията му заздравява венците и костите в устната кухина, както и унищожава живеещите в нея бактерии. По този начин се намалява рискът от болни и развалени зъби.
- Подмладява кожата
В човешкото тяло кожата е най-обемна. Черният пипер има благотворно въздействие и върху нея. Подправката притежава вещества, които ускоряват кръвообращението ни. До кожата достигат по-големи количества кислород, а това я подмладява, прави я по-гъвкава и еластична, изглажда бръчките.
Редовната употреба на черен пипер в кухнята превръща гозбите ни в по-вкусни и апетитни, но и допринася за нашето здраве. Затова когато готвите, използвайте подправката редовно, и то със съзнанието, че вършите нещо полезно за здравето на цялото семейство.
Подготви: Гана Василева