Три бързи рецепти с карфиол
За приготвена рецепта с вкусен карфиол не се изисква много готвене. С удоволствие можете да си приготвите ястие от този зеленчук. Предлагаме ви три бързи и лесни рецепти за хубав карфиол.
Рецепта за панирани карфиол
Необходими съставки:
1 глава карфиол
3 яйца
1 лъжица галета
олио
6 супени лъжици брашно
½ лъжичка къри
50 гр. кашкавал
сол
Варете цветчетата карфиол 5 мин. в подсолена вода. След това извадете от водата и отцедете.
Разбийте яйцата с кърито. Добавете малко сол и брашно.
Отделно смесете галетата с кашкавала.
Оваляйте розичките карфиол в яйцата и след това в галетата.
Пържете в добре загрята мазнина до златисто кафяво.
Рецепта за карфиол на фурна
Необходими съставки:
1 глава карфиол
200 мл прясно мляко
100 г кашкавал
150 г сирене
олио
копър
сол и черен пипер на вкус
Карфиолът се накъсва на цветчета и се вари от 7 до 10 минути в подсолена вода.
Отцежда се и се слага в съд за печене или йенско стъкло.
Карфиолът се поръсва със сиренето, поръсва се със сол и черен пипер, залива се с млякото. Добавя се олио и се пече в загрята фурна. Пече се 30 мин. на 180 градуса.
Поръсва се с кашкавал и се пече още 10 минути.
Рецепта за супа от карфиол
Необходими съставки:
1 1/2 л пилешки бульон
1 кг карфиол
2 големи картофа
1 глава лук
2 супени лъжици краве масло или зехтин
1/2 чаена чаша сметана
1-2 щипки индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
магданоз
хлебни крутони
Загрейте масло и запържете лука в него. Залейте лука с пилешки бульон. Прибавете, след като заври, нарязаните предварително картофи на кубчета. Изсипете към тях разделения на розички карфиол. Запипря се със сол и черен пипер на вкус. Зеленчуците в бульона се варят на тих огън до пълното сваряване на картофите и карфиола.
За вкусна супа, пасирайте с пасатора. Към сместа добавете сметана и 1-2 щипки индийско орехче. Разбъркайте и поднесете поръсена със ситно нарязан магданоз и хлебни крутони.
Pingback: Карфиол - неподозираните ползи на есенния зеленчук - Хубава жена