СВЕТСКИ

Анджелина Джоли: откровено за борбата ѝ с рака

Неотдавна холивудската актриса Анджелина Джоли написа материал за Times, в който разказва за своята многопластова история с рака, но и информира читателите за напредъка на медицината в тази област през последните десетилетия.

Семейна наследственост

Анджелина губи майка си от рак на гърдата и рак на яйчниците, от рак на гърдата умира и бабата на актрисата. Докато седяла и чакала да подготвят тялото на майка ѝ за кремация, лекарката казала на Джоли, че е обещала на майка и да направи така, че тя да бъде информирана своевременно за всички детайли, касаещи здравето ѝ. 

Така години по-късно Анджелина се подлага на генетичен тест според който е носител на така наречения BRCA1 ген, предразполагащ в огромен процент тя да развие рак. За съжаление, този тест се появил прекалено късно, за да помогне на другите жени в семейството ѝ. 

Научните изследвания сочат, че всяка жена има 13% шанс да развие рак на гърдата. При Джоли този риск бил 87% за рак на гърдата и 50% за рак на яйчниците. 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

❤️👑

Публикация, споделена от Angelina Jolie (@angelinajolieofficial) на

Превантивни мерки

Лекарите препоръчали превантивни операции, затова тя се подлага на двойна мастектомия (отстраняване на млечните жлези), а по-късно премахва яйчниците и фалопиевите си тръби, което намалява, но все пак не изключва тотално риска един ден да има рак.  

Иновации в медицината

В годините след като претърпява тези операции, се отбелязва още по-голям напредък в медицината. Технологиите и науката се обединяват в  начини, които ще внесат откритията с възможно най-бързите темпове в човешката история. 

Генетичното тестване става все по-достъпно и по-евтино, въпреки че все още не масово. Напредъкът на имунотерапията означава, че сега има насочени лечения като инхибитори на контролната точка, които помагат да се блокира „наметалото за невидимост“, което раковите клетки поставят, за да се избегне имунната атака. PARP инхибиторите, когато се използват в комбинация с имунотерапия, могат да подобрят шансовете за оцеляване при пациенти с рак на гърдата и яйчниците. В Института Кюри, водещата болница и изследователски център за рак във Франция, лекари и учени  работят за разработването на нови лечения, което означава, че повече хора ще оцелеят от рак в бъдеще и ще могат да живеят по-пълноценен живот.

По статията работи: Цветелина Котева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *