Покани Мексико в дома си – домашно Чили кон Карне
Казват, че една държава се опознава най-добре по нейната кухня. Наситени аромати, изобилие от подправки и изцяло ново кулинарно пътешествие, са само част от нещата, които ви предлага тропичен Мексико.
Знаем, че в момента всички сме „закотвени” вкъщи, затова ви предлагаме едно приключение (макар и само вкусово) с домашно Чили кон Карне. Дори да звучи сложно, буквалният превод на ястието от испански е „Чили с месо” и сме сигурни, че ще се нареди след вашите любими рецепти.
Необходими съставки :
– 400 гр. кайма
– 2 глави лук
– 1 консерва домати
– 1 консерва червен боб
– 1 консерва сладка царевица
– подправка за кайма
– чили на прах
– сол
– сладък червен пипер
– заквасена сметана (по желание)
– авокадо (по желание)
Време на приготвяне : около 1 час и 20 мин
- Тези продукти биха стигнали за 4 порции
Начин на приготвяне:
Загрейте тиган с малко олио или зехтин и го оставете на котлона. Нарежете лука на по-едри кубчета и го запържете в тигана. За ваше улеснение, опитайте да надробите каймата, още преди да я добавите към лука и след това ги смесете заедно. Пържете, докато каймата стане почти на ситни трохички. Добавете боба и доматите, като докато разбърквате, поръсете с подправката за кайма и чилито.
Имайте предвид, че колкото повече чили сложите, толкова по-люто ще се получи вашето ястие – въпрос на личен избор и вкус е.
Оставете да къкри на среден огън, докато сосът се сгъсти. Добавете царевицата и червения пипер. Може да налеете малко вода, ако видите, че ястието ви загаря или червено вино за по-силен аромат и цвят.
Когато сте прибавили всички съставки, оставете котлона на 3 и разбърквайте от време на време.
Начин на сервиране:
Ще ви трябват царевични питки или тортили. Оставете ги в единия край на чинията, а в средата сложете от вашето готово Чили кон Карне. По желание можете да добавите лъжичка заквасена сметана и авокадо за украса.
Bon appétit!
Автор: Йоана Томова
