СВОБОДНО ВРЕМЕ

8-ми март: дългият път на еманципацията

■ Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ. Честването е организирано от Американската социалистическа партия.

■ През август 1910 г. в Копенхаген се състои Втората международна конференция на работещите жени. Тогава Клара Цеткин – редактор на социалистическото женско списание и деец на работническото движение, предлага всяка година през пролетта във всички страни на една и съща дата да се отбелязва празникът на жената.

■ Датата 8-ми март е избрана, защото на 08. 03. 1857 г. в Ню Йорк е проведена първата масова демонстрация на жени в света. Работничките от текстилните предприятия излизат на масов протест за равно заплащане на женския труд с този на мъжете, за по-добри условия на работа и по-кратък работен ден.

■ В България първоначално празникът се отбелязва в тесен кръг сред социалистите. Първото му публично честване у нас е през 1915 г. След 1944 г. се популяризира и става общонароден празник.

■ Някои погрешно възприемат 8-март като ден само на майките и на раждалите жени. Той олицетворява цялостния облик на жената и нейния принос във всички сфери на живота – в семейството и в обществото, в майчинството и в кариерата, в бизнеса, политиката, науката, културата. Денят е триумф на еманципацията и гражданската активност на съвременната жена.

■ На 8-ми март мъжете подаряват цветя, подаръци и поздравяват своите майки, любими, сестри, съпруги, колежки, познати – в знак на обич и уважение към близките на сърцето жени и въобще към женската половина на човечеството.

■ В много страни като Русия, Беларус, Украйна, Сърбия, Албания, Камерун, Виетнам, Монголия, Куба, Китай и др. 8-ми март е официален празник и неработен ден.

■ Италианките имат традиция да пишат на лист 8 желания, които мъжете трябва да им изпълнят на 8-март. В Италия жените празнуват на женски партита, без мъжка компания.

■ Във Франция, Германия и в повечето страни от Западна Европа празникът не е чак толкова популярен и не е повсеместна практика мъжете да подаряват цветя.

■ На 8-ми март 1917 г. в Русия работничките от Петроград излезли на протест срещу глада, войната и царизма. Тяхната женска демонстрация се смята за първи етап от Руската революция.

Затова и днес празникът на жената в Русия е на голяма почит и се чества изключително пищно. Рускините приготвят богати трапези за мъжете си. По улиците, в заведенията и вкъщи – навсякъде хората празнуват.

■ Право да гласува на парламентарни избори българската жена получава през 1938 г., при условие че е омъжена, разведена или вдовица и има навършени 21 години. Според Изборния закон от 1938 г. жените можели да упражняват правото си на глас, но не и да бъдат избирани.

■ През 1944 г. всички жени в България придобиват равни избирателни права, а през 1945 г. са избрани първите 16 жени депутати.

■ Към 2018 г. нашата страна е на четвърто място в ЕС по процент жени, заемащи ръководни постове – 39 % от всички началници в България са жени.

■ В същото време домашното насилие над жени продължава да бъде част от ежедневието за много български семейства. Проблемът отдавна се обсъжда в публичното пространство и е един от парадоксите на нашия манталитет.

Достойнството на жената е нужно да се зачита всеки ден, а не само на 8-ми март.

■ След промените през 1989 г. имаше опити за омаловажаването на празника и за неговото отричане като наследство от комунизма. Но тази тенденция не успя да се наложи. Българинът обича жените, а също и празниците, така че на 8-ми март цяла България празнува. 

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *