3 лесни рецепти с тиква

Днес ще си приготви тристепенно меню изцяло от тиква.

Но за да ви изненадаме приятно и за да ви предоставим нови идеи, ще пропуснем така познатите на всички ни баница с тиква, печена тиква и др.

Да започнем със супа, която ще ни служи за предястие.

Ще си приготвим – Крем супа от тиква и джинджифил

За нея ще са ни необходими следните продукти:

Тиква – 500 грама

Моркови – 2 броя

Лук – 1 глава

Краве масло – 20 грама

Прясно мляко – 200 мл.

Джинджифил – 1 чаена лъжица

Тиквени семки – 2 супени лъжици

Начин на приготвяне:

Сварете основните продукти. Нарязвате и почиствате тиквата, морковите и лука и ги варите в подсолена вода (около 1 чаена лъжица сол е достатъчна) до пълно омекване.

След като сварите зеленчуците, ги пасирате заедно с маслото и млякото. Задължително извадете млякото предварително от хладилника. Пасирайте до получаване на еднородна смес.

Настържете джинджифила на ситно ренде и добавете към тиквената смес. Разбъркайте много добре, за да не остане джинджифилът на топка.

Преди сервиране, поръсете крем супата от тиква с няколко тиквени семки и малко прясно настърган джинджифил. Може да добавите и шепа ароматни крутони. Така супата ще стане още по-вкусна, а и още по-засищаща.

Да преминем към основно ястие.

Ще си приготвим – Печена тиква с телешко

Необходими продукти:

тиква – 1 голяма

телешко месо – 1 кг

картофи – 1 кг

моркови – 4 бр.

зелен фасул – 400 г

гъби – 300 г

лук – 500 г

копър – 1 връзка

копър – ½ ч.л. семе

кетчуп – ½ ч.ч.

олио – 2 с.л.

черен пипер – ½ ч.л, смлян

сол – 1 ч.л.

Начин за приготвяне:

Отрежете капака на тиквата, с лъжица я почистете от семенната част, сложете ѝ капака, поставете я в тава, покрийте я с фолио и я печете до омекване.

Запържете в олиото до златисто наситнения лук и нарязаните на сламки моркови, извадете ги с решетъчна лъжица и ги прехвърлете в купа.

В същото олио изпържете нарязаното на кубчета телешко месо, върнете морковите и лука, добавете кетчупа, солта, черния пипер и семето от копър, след което бъркайте сместа, докато заври. Захлупете и задушавайте около 20 минути.

Прибавете зеления фасул и едро нарязаните картофи и гъби, сложете капака и задушавайте още около 40 минути, докато месото и зеленчуците омекнат. Прехвърлете ястието в печената тиква и го поднесете, поръсено със ситно нарязания копър.

И последната част от нашето меню от тиква – десертът.

Ще си приготвим пудинг с чиа и тиква

Необходими продукти:

80 г. чиа

350 мл. прясно мляко

1 бр. манго

300 г. печена тиква

3 с. л. мед

1 ч. л. канела

Начин на приготвяне:

Тиквата се нарязва на парчета и се запича. Вече изпечената тиква се прави на пюре с помощта на пасатор и се подслажда с 1 с. л. мед. Добавя се канелата и се разбърква до еднородна смес.

В купа се сипва млякото (предварително сварено), семената чиа, 2 с. л. мед и пасираното манго. Разбърква се, докато се разтвори меда и се оставя настрани, докато чиата набъбне.

Разпределя се в чаши като се редуват чиа и тиква. Приберете в хладилника за час-два.

Автор: Мартина Спасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *