3 лесни рецепти с тиква
Днес ще си приготви тристепенно меню изцяло от тиква.
Но за да ви изненадаме приятно и за да ви предоставим нови идеи, ще пропуснем така познатите на всички ни баница с тиква, печена тиква и др.
Да започнем със супа, която ще ни служи за предястие.
Ще си приготвим – Крем супа от тиква и джинджифил
За нея ще са ни необходими следните продукти:
Тиква – 500 грама
Моркови – 2 броя
Лук – 1 глава
Краве масло – 20 грама
Прясно мляко – 200 мл.
Джинджифил – 1 чаена лъжица
Тиквени семки – 2 супени лъжици
Начин на приготвяне:
Сварете основните продукти. Нарязвате и почиствате тиквата, морковите и лука и ги варите в подсолена вода (около 1 чаена лъжица сол е достатъчна) до пълно омекване.
След като сварите зеленчуците, ги пасирате заедно с маслото и млякото. Задължително извадете млякото предварително от хладилника. Пасирайте до получаване на еднородна смес.
Настържете джинджифила на ситно ренде и добавете към тиквената смес. Разбъркайте много добре, за да не остане джинджифилът на топка.
Преди сервиране, поръсете крем супата от тиква с няколко тиквени семки и малко прясно настърган джинджифил. Може да добавите и шепа ароматни крутони. Така супата ще стане още по-вкусна, а и още по-засищаща.
Да преминем към основно ястие.
Ще си приготвим – Печена тиква с телешко
Необходими продукти:
тиква – 1 голяма
телешко месо – 1 кг
картофи – 1 кг
моркови – 4 бр.
зелен фасул – 400 г
гъби – 300 г
лук – 500 г
копър – 1 връзка
копър – ½ ч.л. семе
кетчуп – ½ ч.ч.
олио – 2 с.л.
черен пипер – ½ ч.л, смлян
сол – 1 ч.л.
Начин за приготвяне:
Отрежете капака на тиквата, с лъжица я почистете от семенната част, сложете ѝ капака, поставете я в тава, покрийте я с фолио и я печете до омекване.
Запържете в олиото до златисто наситнения лук и нарязаните на сламки моркови, извадете ги с решетъчна лъжица и ги прехвърлете в купа.
В същото олио изпържете нарязаното на кубчета телешко месо, върнете морковите и лука, добавете кетчупа, солта, черния пипер и семето от копър, след което бъркайте сместа, докато заври. Захлупете и задушавайте около 20 минути.
Прибавете зеления фасул и едро нарязаните картофи и гъби, сложете капака и задушавайте още около 40 минути, докато месото и зеленчуците омекнат. Прехвърлете ястието в печената тиква и го поднесете, поръсено със ситно нарязания копър.
И последната част от нашето меню от тиква – десертът.
Ще си приготвим пудинг с чиа и тиква
Необходими продукти:
80 г. чиа
350 мл. прясно мляко
1 бр. манго
300 г. печена тиква
3 с. л. мед
1 ч. л. канела
Начин на приготвяне:
Тиквата се нарязва на парчета и се запича. Вече изпечената тиква се прави на пюре с помощта на пасатор и се подслажда с 1 с. л. мед. Добавя се канелата и се разбърква до еднородна смес.
В купа се сипва млякото (предварително сварено), семената чиа, 2 с. л. мед и пасираното манго. Разбърква се, докато се разтвори меда и се оставя настрани, докато чиата набъбне.
Разпределя се в чаши като се редуват чиа и тиква. Приберете в хладилника за час-два.
Автор: Мартина Спасова