ДОМАКИНСТВО

Червена емилия – красиво и все по-рядко срещано цвете

Описание и произход

Червената емилия е едно наистина красиво цвете, което рядко можем да срещнем в нашата страна. Отглежда се в Европа отдавна, но за родина на червената емилия се счита Индия. Растението обикновено се отглежда в градините и е едногодишно. Височината, до която може да достигне, е 50-60 см. Цветовете й най-често са яркочервени, но се срещат и растения с жълти и оранжеви съцветия. Цъфтежът започва от началото на лятото и продължава до зимата. Тя има многобройни голи стъбла и тъмнозелени листа. Съцветията имат размер от около 1,5 см.

Как да я отглеждаме?

Топлите и светли места са любими на червената емилия. Най-често тя се засажда в градините, а семената се разпръскват на равномерно разстояние едно от друго, така че след време растенията да имат достатъчно свободно място, което да осигури правилния им растеж.

Поливане

Добре е растението да се полива по-рядко, понеже преполиването може да доведе до изсъхване на неговите корени. То не обича прекалената влага и може да понесе и засушаване. Ако остане дълго време без вода, червената емилия няма да изсъхне.

Температура

Най-добре е да се отглежда на умерена температура, но и високите температури през лятото не биха й навредили.

Почва

Червената емилия трябва да се отглежда в пропускливи почви, които не задържат влага. Излишната вода е вредна за растението.

Наторяване

Течните минерални торове са най-подходящи за наторяване на червената емилия. След покълване растенията се засаждат на 20 см едно от друго, за да имат свободно място да израснат.

Начин на размножаване

Червената емилия се размножава чрез семена. Около 1500 броя от растението се съдържат в един грам семена. Най-често около сто от тях покълват и израстват. В началото на месец май се засаждат семената, защото растението обича топлината и високите температури. Растежът е изключително бърз – около десет дни след покълване на семената се появяват младите растения.

Автор: Катя Благоева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *