КРАСИВА

Кои са храните, които ни помагат при косопад?

За съжаление, все повече хора се сблъскват с проблема, наречен косопад. Тенденцията се обръща. Заради стреса, в който живеем в днешно време, вече не само възрастните страдат от подобно явление. Напротив – все повече са младите хора, които също започват да губят от косата си сравнително скоро.

Причините могат да бъдат много – лоши гени и наследственост, стрес, лошо хранене, променящият се климат, некачествена козметика и други.

Днес обаче ще си говорим за диетата. Твърде много хора не осъзнават, колко важно е какво всъщност консумират под формата на храна. Искаме или не, храната определя една голяма част от всички процеси, които протичат в нашето тяло.

Експертите са категорични – доброто хранене води и до по-бляскава и по-здрава коса. Нека днес разгледаме кои са някои от храните, които наистина помагат да имаме по-силна коса. А с това – и да дадем един добър отпор на съвременния бич на косопада.

Гъби

Гъбите съдържат голямо количество цинк, който от своя страна е важен за растежа на косата и задържането на влагата в нея, което я предпазва от накъсване и окапване.

Яйца

В яйцата се съдържа едно солидно количество биотин (до 25 микрограма). Това е водноразтворим витамин, който метаболизира мазнините, протеините и сложните въглехидрати. Той помага за това косата ни да укрепне.

Мляко и млечни продукти

Ако редовно консумирате млечни продукти, това ще стимулира растежа на косата ви и ще забави косопада. В млякото има много витамини, минерали и калций, които са важни за добрия вид на косата.

Соя

В соята и соевите продукти има високо количество протени, важни мастни киселини и витамини.

Ядки

Освен че са вкусни, ядките са и много полезни. Те са изпълнени с минерали, които са полезни за растежа на косата. Съдържат още селен, магнезий, витамин В, желязо, цинк и омега-3 мастни киселини. Шепа ядки на ден могат да свършат чудеса.

Зелени листни зеленчуци

Една хубава зелена салата винаги ще бъде на мода. Но също така, винаги ще бъде и полезна. В зелените листни зеленчуци има много фибри, фолиева киселина, витамин С, желязо, цинк и калий. Диетолозите съветват да се храните възможно най-често с меню, включващо храни като броколи, грах, зелена, целина и аспержи.

Плодове

Плодовете са нектарът на боговете. Те са истинско удоволствие за небцето, но крият и много предимства за здравето. Изобилстват от витамини и минерали. Освен че се борят с косопада, те ще направят косата ви по-здрава и по-силна.

Бобени храни

Бобовите култури също имат позитивно влияние върху състоянието на косата, а и върху здравето като цяло. Те са богати на протеин, а нека да не забравяме, че косата е съставена от кератин, което също е вид протеин. Логичният извод е, че богатите на протеин храни подхранват нашата коса.

Това са някои от храните, които действат ползотворно при наличие на косопад. Може би е време да си помогнете сами. Тези храни ще са полезни за вас не само заради косата ви, но ще ви повлияят положително и на цялостното ви здравословно състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *