СВОБОДНО ВРЕМЕ

Разходка до Бутан – страната на щастието

Ако сте пътешественици по душа и обичате мистерията, срещите с непознати култури ви обогатяват, а загадъчните места ви привличат, трябва един ден да посетите Бутан – там живеят най-щастливите хора на планетата!

Може би нямате излишни пари и поне на тоя етап не планирате такова далечно пътуване. Тогава тръгнете с нас! Ние ви предлагаме това преживяване съвсем безплатно. Виртуалната екскурзия до тази вълшебна земя така ще ви удиви, че ще останете направо изумени!

Кралство Бутан е малка азиатска държава, сгушена в Хималаите между Китай и Индия. Нейната площ е само 38 394 кв км, населението е от монголоидната раса и наброява едва 798 000 души.

Планински красоти, чиста природа, спокойствие, усещане за извисеност и вечност – с това покорява Бутан сърцата. Там животът тече толкова мирно и тихо, че чак не е за вярване – изглежда като приказка от непознати времена.

Кралят притежава и трите власти – законодателна, съдебна и изпълнителна, а в държавата са въведени шокиращи за нас порядки. Но точно в тях се крие разковничето за прословутото щастие на бутанците.

Ето кои са най-изумителните неща в Бутан:

■ В държавата не съществува корупция и престъпност

Бутанците не знаят какво е корупция. Искането и даването на подкуп е нещо абсолютно неприсъщо на манталитета им.

Тежки криминални престъпления там не се случват. Хората не познават насилието в никакъв вариант. Дори дребните закононарушения са изключителна рядкост.

■ Тютюнопушенето и тютюневите изделия са забранени

В Бутан никъде няма да намерите цигари. Това е единствената страна в света, напълно забранила тютюнопушенето и търговията с тютюн. Туристите плащат голяма такса, ако искат да носят цигари със себе си.

Първоначалната глоба за запалена цигара се равнява на 175 евро.

Иначе марихуана се отглежда свободно, ала в тази страна тя се използва единствено като храна за прасетата! И това не е шега, а самата истина.

Бутан

■ Екологията – голямото предимство на Бутан

Закътана в склоновете на Хималаите, страната блести като перла със своята девствена природа. Реките са кристалночисти, планинската вода е лековита, пейзажите са величествени.

Повече от половината земя на Бутан е превърната в природни резервати и паркове, и е под пряката закрила на краля. Редки видове птици и животни обитават свободно тези пространства, живеейки като в рая, понеже никой по никакъв начин не безпокои техните популации. Всички се грижат за тях с любов, защото така проповядва религията им.

Ловът в Бутан е строго забранен. Горите не се изсичат, а постоянно се засаждат млади дръвчета. Горското стопанство е главен поминък. Високо в планината отглеждат едър рогат добитък, овце, кози и коне.

Основната храна на населението е високопланинският червен ориз. Той е доста по-твърд от белия и има специфичен орехов вкус.

■ Телевизията и интернетът не присъстват в бита им

Кралете на Бутан винаги са следвали политиката на изолация от света. Държавата не е участвала в двете световни войни, стои далеч от международните конфликти. Доскоро не е допускала туристи на територията си, а браковете с чужденци не са разрешени и днес.

До 1999 г. телевизията е била забранена, а интернетът навлиза едва преди 5 години, и то главно в обществени сгради и интернет-кафенета, отворени в големите градове. Повечето бутанци живеят без телевизия и интернет, и те не им липсват, просто защото не ги познават в бита си.

В страната има само едно летище. Железопътна мрежа няма. Първото шосе е построено през 1960 г. Електричеството, пътищата и телефоните се появяват едва през 70-те години на ХХ в. Телефонната мрежа до ден днешен си остава слабо развита.

Функционират само две банки и няма нито един банкомат.

Бутан

■ Религията е на почит

По-голямата част от бутанците са будисти. В кралството действат 200 манастира, които са и паметници на културата. Монасите се радват на изключително уважение. Те са със статут на благородници и заемат високо положение в йерархията на бутанското общество.

Повечето бутанци са дълбоко вярващи, живеят почтено в труд и любов, спазвайки божиите закони. Вегетарианството е широко разпространено като идеология и начин на живот.

Храмовете на Буда са винаги пълни с хора, практикуващи техниките на духовно пречистване.

■ Жените в Бутан получават огромно уважение

Към жените там се отнасят с голям респект. Според техните закони в семейството всичко наследява първородната дъщеря, а не синовете. Традициите им повеляват след сватбата мъжът да живее в дома на съпругата си при нейните родители. Едва когато спечели пари и докаже, че е способен да издържа семейство, младите получават правото да се отделят в самостоятелно жилище.

Бутанките се обличат и в празник, и в делник с народна носия – дълги рокли с ярки шарки, задължително с шал на лявото рамо. Неговият цвят показва социалния статус.

Мъжете са с тежки одежди, дълги до коленете. Обикновените поданици носят бял шал, а благородниците и монасите – жълт.

■ Здравеопазването и образованието са напълно безплатни

Кралят полага големи грижи за здравеопазването и образованието на поданиците си. Здравеопазването е напълно безплатно и достъпно за всички. Основното и гимназиалното образование са изцяло на държавна издръжка.

Бутан

■ Министерство на щастието

Вместо Брутен вътрешен продукт (БВП) в Бутан се изчислява Брутно национално щастие – това не е виц, а факт! Създадена е Комисия по националното щастие, която следи и бди за личното щастие на поданиците.

В тази държава няма бездомници и клошари. Никой не живее на улицата. Когато някой остане без дом, се обръща с молба към краля и той веднага му подарява парче земя, на което да си построи къща и да бъде щастлив.

Макар че живеят изолирани в своята планина, бутанците са много топлосърдечни и дружелюбни с чужденците.

А може би именно изолацията е тази, която ги е съхранила като добри и достойни хора. Докосването до техния свят може да ви зареди с енергия, да ви даде духовна чистота и вътрешна хармония – нещата, които сме изгубили и осезаемо липсват в нашия живот.

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *