ЗДРАВЕ

Акад. Петрунов обяви как и кога ще угасне COVID-19

Как и кога светът ще се отвърве от COVID-19? Това е въпросът, който всички ние си задаваме в този момент. А най-добре в случая е да слушаме експертите – хората, които знаят за вирусите повече от останалите. Един от тях е бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести акад. Богдан Петрунов.

Акад. Петрунов гостува в Българската национална телевизия и сподели следното мнение: за да „угасне“ коронавирусът, нужно е поне 70-80% от човечеството да се зарази с него.

„В никакъв случай не може да приемем, че популационният имунитет, който се създава, категорично ще реши въпроса. Тук обезателно трябва да се намеси ваксината, която да подпомогне този процес на стимулиране на имунитета за образуване на антитела и клетки, които да се борят с коронавирусната инфекция“, обясни акад. Петрунов.

Той е на мнение, че маските остават най-доброто средство за предпазване от вируса. Това важи като цяло за всички зарази и бактерии, поясни акад. Петрунов. „Използването на маските в никакъв случай не бива да бъде подценявано“, заяви той.

Акад. Богдан Петрунов смята, че редовият грип може да направи COVID-19 дори по-опасен. Той се опасява, че лекарите трудно ще различават обикновения грип от новия коронавирус, особено в пика на грипния сезон.

Ученият не крие надеждите си, че рано или късно ще се появи ефективно лечение на коронавирус. Той сподели, че японски изследователи са разработили нов тест, въз основа на специфичен белтък в човешкия организъм – SSL 17. Неговата функция е да стимулира мощно клетките, които имат най-голямо значение за вродения имунитет, които най-успешно се борят с бактерии и вируси.

Няма какво да добавим, освен отново да ви призовем да се пазите, колкото е възможно повече. Не забравяйте да носите маските си, като избягвате струпването на хора и спазвате нужната социална дистанция. Помнете, че вирусът може да бъде истински опасен и да нанесе големи вреди на вашето здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *