ЗДРАВЕ

Алцхаймер – как можем да го разпознаем в ранен етап?

Не е напълно правилно схващането, че болестта на Алцхаймер може да ви покоси единствено тогава, когато вече сте възрастни. Напротив, в една или друга степен, заболяването може да започне да ви тормози още от 25-годишна възраст. Но как да идентифицираме Алцхаймер във възможно най-ранен етап на болестта?

За болестта можем да кажем, че това е най-често срещаният тип деменция сред хората. Според прогноза на Световната здравна организация, през 2021 година от заболяването ще страдат около 115 милиона души. Обяснено с най-прости думи, Алцхаймер представлява заболяване на нервната система, при което умират нашите нервни клетки.

За първи път болестта е описана през далечната 1907 година от немския психиатър Алос Алцхаймер. На този етап науката не може да отговори на въпроса, какво причинява умирането на невроните.

Най-често симптомите започват да се появяват, когато пациентът навърши 60 години. Понякога се диагностицира и по-ранен стадий на заболяването. Лекарите казват, че по-податливи към болестта са жените с неврастенен тип психика.

Първите признаци на Алцхаймер се появяват няколко години, преди болестта да бъде окончателно диагностицирана. Лекарите наричат този ранен етап на заболяването „предеменция“.

Когато пациентът е в предеменция, той наблюдава нарушение на краткотрайната памет, както и проблеми с асимилацията на нова информация. Трудно е човек да се концентрира, да планира дейността си, може да се появи проблем с абстрактното и логическо мислене, хората да забравят значенията на определени думи.

Като най-ранен и най-надежден признак за развитието на Алцхaймер можем да посочим увредената функция на обонянието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *