ЗДРАВЕ

Авокадо: 9 доказани ползи за вашето здраве

Ако има храни, които през последните години са станали много актуални в цял свят, то със сигурност авокадо е една от тях. Този плод разполага със специфичен вкус, което го прави подходящ за множество различни комбинации, но също така е и изключително полезен за здравето. Цената му не е никак ниска, но пък със сигурност си заслужава парите, които инвестирате в него.

Днес ще ви представим девет доказани ползи от авокадото. Сами ще се уверите, че от ежедневната консумация на този продукт можете единствено да спечелите.

Мононенаситени мастни киселини

По-голяма част от калориите на авокадото представляват неговите мазнини. И по-конкретно – 77%. Основата от тях е т.нар. олеинова киселина, която намалява процесите на възпаление. Също така, тя оказва позитивно влияние на гените, свърващи се с раковите заболявания. Имайки предвид, че мазнините на авокадото са устойчиви на окисление при висока температура, то този плод е сред най-подходящите мазнини за готвене.

Фибрите в него

Авокадото е богато на фибри, а като всички знаем – фибрите са нещо, от което нашият организъм наистина се нуждае. Комбинирайки се с други ценни вещества на авокадото, фибрите в него спомагат за по-успешно отслабване и регулиране на апетита, понижаване на кръвната захар, както и редуциране на риска от заболявания, предоставяйки голямо количество витамини и минерали.

Високо съдържание на калий

Един от важните минерали за нашите организми е калият. За съжаление, повечето хора не успяват да си набавят достатъчно калий. Авокадото обаче ви помага в това отношение, защото в 100 грама авокадо се съдържат цели 14% от препоръчителния дневен прием на калий.

Намален риск от сърдечни заболявания

Множество различни изследвания показват, че авокадото има благоприятно въздействие върху работата на сърцето и сърдечносъдовата система. А каква по-добра причина от това, за да го включите в диетата си?

Помощ при артрит

Някои научни изследвания показват, че екстракт от авокадо може да намали симптомите при заболяване от артрит.

авокадо

Помощник в битката с килограмите

Макар и самият плод да е калоричен, авокадото може да помогне при отслабване с редица различни начини. Едно от тях е високото съдържание на фибри, както посочихме. Освен това, авокадото е с богато съдържание на ненаситени мазнини. Не на последно място, то ни държи сити за дълго време, което ни помага да не се тъпчем безпричинно.

Защита от рак

Ракът е един от бичовете на човечеството. Именно поради това, добре е да се опитваме да се предпазим както можем от тази коварна болест. Един от начините е чрез подходяща храна.

Установено е, че авокадото ни зарежда с добро количество фитохимикали, включително ксантофили и феноли, които помагат в предпазването и предотвратяването на развитие на ракови клетки. Изследванията установяват обещаващи резултати и относно въздействието на авокадото върху значително по-ниския риск от рак на кръвта, гърдата и простатата.

авокадо

Позитивно въздействие върху кожата и очите

Авокадото е богат източник на каротеноидите лутеин и зеаксантин, които са верен помощник за по-доброто зрение. Освен това, тези две вещества ни предпазват от UV-лъчите, което прави кожата ни по-здрава и еластична.

Чудесно е за различни комбинации в кухнята

Както казахме още в началото на статията, плодът авокадо има приятен вкус и е подходящ за използването му в различни комбинации в кухнята. Освен цяло, то може да се консумира и под формата на паста, която можете да си приготвите сами. Идеално е за салати и смути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *