СВОБОДНО ВРЕМЕ

Орхидеи: 7 прости трика за отглеждането им у дома

Кой не би искал да има стотици орхидеи в хола или на верандата си, толкова красиви и елегантни? Но най-вече кой също би се справил със задачата да ги поддържа живи и цъфтящи дълго време?

Защото трудната част е точно тази: да можеш да запазиш цъфтежа възможно най-дълго време и да се зародят нови пъпки.

Орхидеите са сред най-популярните цъфтящи растения. Те имат ярки и екзотични цветове и придават класа и индивидуалност на средата, в която се намират.

Това е многогодишно тропическо растение, предназначено да процъфтява отново и отново, но се нуждае от подходящи грижи.

1) Вода и тор в подходящи дози

Отличен трик за съживяване на вашите орхидеи е да ги торите на всеки 15 дни. Торът задължително трябва да е богат на фосфор и калий. Освен това, през периода на цъфтеж е необходимо да спрете употребата на тор и да намалите честотата, с която поливате орхидеите си.

2) Как да поливате орхидеите?

Говорейки за вода, експертите съветват да се използва техниката на потапяне на саксията в леген с вода. Уверете се, че саксията има дупки на дъното и оставете растението да се накисва в хладка вода за около половин час. След това го изцедете и го поставете обратно на мястото му. Повтаряйте операцията на всеки 10 дни.

3) Излагайте орхидеите на светлина

Есенните слънчеви лъчи са от съществено значение, за да стимулират цъфтежа на вашите орхидеи. Всъщност през този сезон лъчите не са достатъчно горещи, но са полезни за получаване на необходимата светлина. Така че поставете растението, дори извън дома ви, пряко под слънчева светлина.

4) Създайте топлинен удар и избягвайте източници на топлина

Промяната на температурата, противно на общоприетото мнение, няма да е причина за смъртта на вашата орхидея. Тя ще я стимулира да цъфти, благоприятствайки раждането на нови стъбла. Следователно в ранния есенен период, когато дневните температури достигнат 15 градуса, оставете орхидеите на балкона през целия ден. След това ги приберете вкъщи, когато настъпи вечерта. Повтаряйте това в продължение на около 2 седмици.

5) Почиствайте листата

Може да изглежда тривиално, но орхидеите са деликатни и фини растения, и като такива трябва да се обгрижват по всевъзможен начин. Особено важно е да почиствате листата с кърпа с обикновена дестилирана вода и няколко капки оцет или лимон. Някои също препоръчват използването на памучни топчета, напоени с мляко и вода.

6) Значението на влажността

Повечето орхидеи, които могат да се отглеждат в жилище, са от тропически произход, поради което се адаптират към горещия и влажен климат на тропиците. Следователно е подходящо да се уверим, че нашите орхидеи са изложени на висока влажност на околната среда: затова е препоръчително листата на орхидеите да се парят често, като се използва деминерализирана вода. По време на горещо лято в жилищата често влажността е малка; можем да преодолеем този проблем, като поставим овлажнител за въздух в близост до нашите орхидеи.

7) Обърнете внимание на цвета на листата

Препоръчително е да проверявате често листата на вашата орхидея: ако пожълтяват или са покрити с петънца, растението е изложено на твърде много слънце. Ако, от друга страна, те придобият цвят, който изглежда твърде тъмнозелен, светлината, на която е изложена орхидеята, трябва да се увеличи, защото е недостатъчна.

Автор: Таня Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *