НЕОБВЪРЗАНА

Не натяквайте на своите близки, ако са необвързани

Родители, роднини и приятели се надпреварват да ни атакуват и да ни натякват, ако сме необвързани. Постоянно правят опити да ни сватосват, упорито ни търсят женихи, мъчат се да ни уреждат срещи и кроят планове зад гърба ни. Една отвратителна черта в нашия манталитет – да се бъркаме в личния живот на другия.

Най-настоятелни близките стават около празниците. Тогава упреците им са толкова жестоки, че са направо нетърпими.

Преди да си отворите устата, за да пилите на някого докога смята да е необвързан и кога най-сетне ще си намери половинка, помислете какво му причинявате с вашите думи:

Потискате го

Карате го да се чувства непълноценен. Ето, видите ли, всички са успели и си имат някого, единствено той е неудачник, понеже е сам! Вашите намеци смачкват неговото самочувствие и убиват настроението му.

Действате му депресиращо

Когато човек е самотен, има склонността да възприема въпроса за обвързването като свое уязвимо място. Отправяйки му незаслужени укори, вие посипвате сол в раната. Провокирате у него нерадостни мисли, отключвате тревожност и депресивни състояния. Известни са случаи, в които подобно системно натякване е довеждало дори до самоубийство.

Довеждате го до изолация

Вашите дълги монолози на тема обвързване и женитба може да имат обратния ефект. Той ще се затвори още повече в себе си и ще спре да излиза по срещи, защото подсъзнателно ще прави асоциация между запознанствата и тежките ви думи. Така вместо да му помогнете, вие го обричате на самота.

Принуждавате го да ви избягва

Ако при всяко виждане го питате не си ли е намерил още приятелка, той ще спре да контактува с вас или ще ограничи срещите си до минимум. Няма да ви идва на гости, винаги ще си намира оправдание, че е зает, а най-вероятно ще си стои сам пред компютъра. И със сигурност нищо повече няма да ви споделя.

Тласкате го към лоши връзки

За да избие комплексите, които вие му създавате, той може да се впусне в инцидентни авантюри или да завърже неподходяща връзка. И тя ще е за показност, а не по любов, което ще разбие живота му. Някой много точно беше казал: „По-добре сам, отколкото зле придружен!”.

■ Внушавате му, че любовта за него е нещо непостижимо

Баналните ви приказки, че е крайно време да се обвърже с някого, че пропилява живота си, обричайки се на самота – всичко това само нагнетява негативни емоции в душата му и той започва да гледа на любовта като на нещо невъзможно и непостижимо. Така убивате вярата му, че любовта съществува.

Грубо се намесвате в личния му избор

Има периоди в живота, когато по една или друга причина на човек се налага да живее соло – без половинка. Всичко е много индивидуално и се нарича съдба. И вие с вашите досадни думи няма да я промените. Само ще накарате вашия близък повече да страда.

Ако наистина държите на този човек, оставете го сам да прави важните си житейски избори. Не го пришпорвайте, не го осъждайте, не го критикувайте. Когато той се нуждае от съвета ви, сам ще ви попита.

Щастието е нещо много различно за отделния човек. Това, което желаете вие и което ви прави щастливи може да е нещастие за някой друг. Всеки възприема живота по свой си начин. Затова уважавайте ближния и правото му на лична свобода.

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *