УСПЕШНА

Коя е Ива Митева – новият председател на Парламента?

Ива Митева от „Има такъв народ“ е новият председател на Парламента. Избрана с почти пълно мнозинство, изключвайки единствено депутатите на ГЕРБ, Митева поема щафетата от досегашния председател на Народното събрание Цвета Караянчева. Но коя наистина е тя?

Родена в Разград, но завършила в София

Ива Митева Йорданова-Рупчева е родом от гр. Разград. Завършила е специалност „Право“ в Софийския университет, а част от работния ѝ стаж преминава в Министерството на правосъдието. От 2000 г. работи и в администрацията на Парламента, като вече има опит от над 20 години в тази си дейност.

През последните няколко години Ива Митева бе директор в дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“ към Народното събрание. Изпълнявала е ролята на съветник на правната комисия, що се касае до съставянето на законопроектите. Била е член на екипи към временни комисии. Ива Митева е участвала в планирането на последните промени в Изборния кодекс, включително към това в протоколите да се отбелязва поотделно всяка една преференция. Някои експерти впоследствие определиха това като усложнение.

За нея това е първи избор за депутат. Тя се бореше за гласове в 23-и МИР в София. Бе част и от листата на партия „Има такъв народ“ в родния си град Разград. Официално обаче не е член на партията.

Ива Митева

Ива Митева е преподавател в Нов български университет

Задочно Ива Митева е докторант по конституционно право в Института за държавата и правото към Българската академия на науките. Темата на дисертацията ѝ е била „Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България“. Научен ръководител ѝ е била проф. Емилия Друмева. Митева е сред преподавателите в Нов български университет в специалност „Практическо нормотворчество“.

Прочетете още: Камала Харис – първата жена вицепрезидент на САЩ

Остава да проследим работата на Ива Митева като председател на новия Парламент. Все още излъчен кабинет няма, като тепърва президентът Румен Радев трябва да връчи мандат за съставяне на правителство. Според някои анализатори, напълно възможно е това да не се случи, а през лятото да се наложи отново да ходим на избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *