СВОБОДНО ВРЕМЕ

Ето защо не трябва да се купуват и подаряват кокичета

Наричат кокичето Цвете на надеждата, защото известява края на зимата и настъпването на пролетта. Със снежнобелите си цветове то е символ на невинността, целомъдрието и чистотата.

В дворовете и градините кокичетата вече прецъфтяха, но в гората, където е по-студено, точно сега е пикът им на цъфтеж. Може би не знаете, те са включени в Червената книга, а брането и продажбата им са забранени от закона.

Природозащитниците алармират, че през последните години популацията на кокичета и минзухари драстично е намаляла.

Кокичето расте, цъфти и прецъфтява само за няколко седмици. За този кратък период то минава през целия жизнен цикъл – натрупва полезни вещества, разцъфтява и разпръска семената си.

Вадейки го от земята заедно с луковицата, ние го обричаме на изчезване. Ако варварското ни отношение продължи със същите темпове, скоро то ще бъде заличено от флората на планетата.

Освен с красотата си, кокичето се слави и с лековитите си свойства. Луковиците и листата му съдържат алкалоиди, левкони и други вещества, които се използват в производството на много медикаменти, най-известен от които е нивалинът. Цветето помага при редица сериозни заболявания като Алцхаймер, Лаймска болест, невралгия, шипове.

Кокичетата не трябва да се откъсват от земята

Безотговорното му унищожаване е престъпление, наказуемо от закона.

От 100 до 500 лева е глобата за физически лица, които берат или купуват кокичета и минзухари. За юридически лица санкцията стига до 10 000 лева.

Независимо откъде ще си купите кокичета – от улични продавачи, от пазара или от цветарски магазин, докато ги отнесете вкъщи, те вече ще бъдат увехнали. Крехките им цветове не издържат повече от два часа.

Купувайки кокичета и минзухари, ставате съучастници в кощунствено деяние и допринасяте за погубването на тези вече редки растителни видове. Така че не ги берете, не ги продавайте и не купувайте! Ако искате просто да им се порадвате, отидете на разходка в гората.

Нека тези красиви пролетни цветя останат и за бъдещите поколения. Защото каква пролет би била, ако тях ги няма! Именно присъствието им в природата носи неповторимото усещане за ново начало и за възраждащия се живот.

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *