СВОБОДНО ВРЕМЕ

Каква легенда се крие зад Хелоуин?

Еуфорията от есента лека-полека започва да отминава. Колкото и да е красиво всичко навън някак свикваме с цветните корони на дърветата, които на малко по-късен етап се превръщат в цветно килимче. За сметка на това днес настъпи онзи ден, за който в последните няколко години много се говори у нас. За някои празник, за други напълно обратното. Най-вероятно вече се досетихте, че става въпрос за Хелоуин. Особено популярен е сред младежите, а наскоро научих, че дори в детските градини се отбелязва подобаващо. 

Според легендите празникът се е зародил още по времето на келтите. Тогава го наричали денят на Самхейн. На 31 октомври срещу 1 ноември се отбелязвал краят на лятото и началото на зимния сезон (по онова време хората познавали само два сезона). Имало поверие, че точно през тази нощ световете на живите и мъртвите вече не са разделени. Духове и феи ставали видими за човеците и обитавали света им за една нощ. Достатъчно време, в което да сторят злини на хората. Единственото оръжие, което имали хората, били страшни костюми, с които да изплашат неканените гости. Осветлението в домовете се гасяло, а единствената светлина идвала от запалени свещи и огньове, които се смятало, че също ще изплашат духовете.

А от къде идва историята на небезизвестния тиквен фенер, наричан още фенерът на Джак?

Стара ирландска история разказва за живота на селянина Джак, който обичал да си пийва и да върти номера на съселяните си. Говори се, че нашият герой имал няколко срещи със самия дявол, който искал да вземе душата му. С хитрост, Джак всеки път успявал да се измъкне, като дори при последната им среща накарал дявола да обещае, че никога няма да вземе душата му.

След време обаче дошъл денят, в който земния път на Джак изтекъл. Когато отишъл пред портите на Рая, Свети Петър не го пуснал вътре, заради грешния му живот на земята. Джак нямало какво друго да направи и се запътил към Ада. Там също не бил приет, заради обещанието, което дал дяволът. Било тъмно и за да вижда човекът пътя си, дяволът му дал един горящ въглен от Ада. Джак издълбал една ряпа, сложил го вътре и започнал да се скита между живота и смъртта, между Рая и Ада.

В началото фенерите били направени от ряпа, която с течение на годините била заместена от тиквата.

ИЗТОЧНИК: VIBES.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *